DAČIĆ: Eštonova je rekla da se datum podrazumeva

- Datum nam nije bio primaran kada smo pregovarali, ali sam od visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton dobio uvrenje da će Srbija dobiti datum - rekao je premijer

  • 14

Premijer Srbije Ivica Dačić dobio je uveravanja da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

- Pitao sam visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton da li će Srbija dobiti datum. Odgovor je bio potvrdan. Eštonova je rekla: "Datum se podrazumeva" - rekao je Dačić.

Premijer, međutim, naglašava da datum nije nagrada za postignuti sporazum i da se neprestano u domaćoj javnosti pokušava nametnuti netačno poređenje.

- Ušli smo u pregovore o položaju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Nismo prihvatili ponudu koja nije bila dovoljno dobra da osigura održivost institucija i našeg naroda na Kosovu. Odbili smo nekoliko ponuda. Odbio sam ponudu za Sever kada sam bio sam na pregovorima, odbili smo potom još jednu kada je bila šira delegacija. Nijednog trenutka niko od nas nije pristao na uslove koji nisu dovoljna garancija. I kada smo odbijali sporazum, nije nam datum bio primaran niti sada kada je parafiran, ali kada sadrži ono što je srpska strana tražila - kaže premijer.

On ističe da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

- Pregovori o Kosovu se nastavljaju. Iza nas je uspešnih nekoliko stvari: po prvi put smo dobili garancije da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije. Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi. Po prvi put je i međunarodna zajednica bila na našoj strani, i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema Zapadu - kaže premijer.

Vlada Srbije biće održana u ponedeljak, a na njoj će biti doneta i konačna odluka da li Beograd prihvata sporazum o severu Kosova koji je pre dva dana parafiran u Briselu. Potom će pisanim putem biti obaveštena Ketrin Ešton o odluci vlasti. Tokom naredne nedelje biće i napravljen plan kojim redom će biti implementirane tačke sporazuma iz Brisela. Plan će obuhvatiti i rokove za sprovođenje dogovorenog. Izvor „Blica“ iz Brisela navodi da će biti formirana i radna grupa koja će raditi implementaciju sporazuma.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    21. april 2013 | 22:58

    Haha dacicu ...

  • Aleksandar KM

    21. april 2013 | 22:29

    Laze te Dacicu,laze,uverices se i sam,ali ce biti kasno

  • Osramoceni

    21. april 2013 | 22:21

    Pa da li je moguce da "politicar" u 21.veku veruje obecanjima? Evo nek ti i pink obeca jedan kanal na kablovskoj "Dacic show" po ugledu na film "Trumanow show" gde ce "prime minister" biti 24h na TV-u. Haos...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA