EU: O Srbiji ponovo u junu

Posle današnje sednice Evropskog saveta u Luksemburgu poručeno je da će u međuvremenu fokus biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine

  • 6

Šefovi diplomatija EU ocenili su sporazum Beograda i Prištine kao istorijski i najavili da će o preporuci Evropske komisije da se otvore pregovori o pridruživanju sa Srbijom ponovo raspravljati u junu.

To je saopšteno posle današnje sednice Evropskog saveta u Luksemburgu, odakle je poručeno da će u međuvremenu fokus biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

- Zasad smo dobili samo početne reakcije na izveštaj jer je predstavljen tek danas, pa ministri nisu imali vremena da se konsultuju sa sa svojim prestonicama - rekao je predsedavajući Saveta Ejmon Gilmor.

Gilmor je rekao da su, budući da je izveštaj predstavljen jutros, dostupne samo prve rekacije, a upitan kakve su one bile i da li je preovladavao pozitivan ili negativan stav, on je istakao da je u diskusiji stalno korišćena reč "istorijski".

- Osećaj je da je sporazum iskorijski i da menja perspektivu. Pozitivan je i za Kosovo i za Srbiju i mnoge pohvale su izrečene - dodao je Gilmor.

On je objasnio da će zemlje članice do juna razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao očekivanje da implementacija sporazuma počne i dodao da će kontinuirana podrška zemalja članica biti usmerena upravo na taj proces.

- Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera - rekao je File, navodeći da je EK preporučila otvaranje pregovora za Srbiju i da je Srbija ispunila političke kriterijume.

File je kosovskim Srbima poručio da "odvoje vreme i pažljivo pročitaju sporazum".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blam blam

    22. april 2013 | 16:30

    Ocenili ga kao istorijski. Pa naravno da je istorijski - Srbija sporazumom priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Popišali se na svoju reč i na stotine mrtvih radi čega? Nekakvog datuma? Kakvog datuma? Datuma? Ha ha ha ha :D :D :D

  • milan

    22. april 2013 | 15:41

    Da,da u junu ali niste rekli koje godine,2020,2021......???

  • D.M.

    22. april 2013 | 15:51

    Hahaha, prc milojka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA