DAČIĆ: Zaustavili smo istragu protiv onih koji nam prete

Premijer je objasnio da buduća kosovska vojska ili bilo koja druga formacija neće moći da uđe na teritoriju četiri opštine na severu Kosova i Metohije, te da su za to dobijene najveće moguće garancije

  • 11

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da svakodnevno dobija preteće poruke zbog parafiranja predloga briselskog sporazuma o severu Kosova i Metohije, ali da ga to ne plaši, jer "nije izdajnik".

- Meni neko da kaže da sam izdajnik? Moj bivši predsednik je umro u Hagu gde je bio optužen za ratne zločine - rekao je.

Dačić je, gostujući na RTS, rekao da je i večeras dobio preteću poruku od "čoveka iz Sremske Mitrovice", čija je sadržina bila da će "dobiti metak", ali da je, uz konsultacije sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, naložio policiji da ne reaguje na takve pretnje.

- Policija je to počela da radi, ali smo Vučić i ja to zaustavili da ne bismo od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili - objasnio je Dačić.

On je istakao da nije izdajnik i da želi da vodi jasnu i odlučnu politiku, podsetivši na 1389. godinu i žrtvu Srbije zarad očuvanja svog naroda.

- Dobio sam i poruku da smo izdali cara Lazara. On je stradao na Kosovu, ubio ga je Bajazit. Carica Milica je sledeće godine odvela svoju ćerku u harem Bajazita, dala je za ženu čoveku koji je ubio njenog muža, čoveku druge vere, koji je napao Srbiju, odrubio glavu njenog muža. Zašto? Odluku je doneo Sabor i crkva. Da li je carica Milica izdala svog Lazara time? To je uradila zbog svog naroda i danas su u SPC Milica i Olivera simbol žrtve za srpski narod - objasnio je Dačić.

Premijer Srbije poručio je građanima Srbije koji su otišli u inostranstvo da ne dele lekcije iz tih zemalja, već da se vrate u Srbiju i podele sudbinu svog naroda.

- Iz Austrije mi je jedan poslao poruku i rekao da nikako ne ulazimo u EU .On je otišao u Austriju, tamo je odveo decu, a ovde će druga deca da budu uništavana. Vratite se u Srbiju, delite sudbinu svih, pa onda delite lekcije - poručio je Dačić.

DOBILI SMO NAJVEĆE MOGUĆE GARANCIJE

Dačić je izjavio da je predlogom briselskog sporazuma o severu Kosova i Metohije garantovana najveća moguća bezbednost srpskom stanovništvu sa severa pokrajine i da veće garancije od tih nisu mogle da budu postignute.

- Dobili smo garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever. To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena, a bila je prisutna i Ketrin Ešton. Oni su garanti sporazuma - rekao je Dačić.

On je objasnio da buduća kosovska vojska "ili bilo koja druga formacija" neće moći da uđe na teritoriju četiri opštine.

- Može da dođe na sever samo uz pristanak Kfora, odnosno NATO i u to u slučaju katastrofa i to samo uz pristanak Srba. Mi nismo mogli da izmislimo veću garanciju - zaključio je premijer.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametnica

    22. april 2013 | 21:35

    Trebali ste sve da ih pohapsite i osudite...

  • Aleksandar KM

    22. april 2013 | 23:03

    Pametnica@boze pa ti si puna zlobe,odakle ti to?

  • Cetinje

    23. april 2013 | 03:54

    ...uz pristanak Kfora, odnosno NATO-a Kakav je problem Albancima dobiti taj pristanak? Pa saveznici su. Ha ha ha, normalno da neće odmah sutra vojska na sjever, al' prekosutra bi već mogla. Pozdrav iz CG, naivčine i kukavice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA