DEŽER: U Srbiji je počeo istorijski proces

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je jasno da Srbija želi da sprovede reforme, ali će se videti "kako će to ići"

  • 5

Evropska unija nije ništa novo zahtevala od Srbije, a da pre toga nije zahtevala i od svih drugih članica, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer.

Gostujući u emisiji "Između dve vatre", Dežer je rekao da se sve to pogrešno doživljava i da sve što se sada zahteva od Srbije, tražilo se u svakom izveštaju u poslednjih deset godina.

Šef delegacije EU dodao je da je Srbija deo procesa integracije u EU i da se vidi da Srbija ide u tom pravcu. Dežer je dodao da je jasno da Srbija želi da se sprovode reforme, ali da će se videti "kako će to ići".

- Pomenuli ste reformu pravosuđa. Očekujemo da (ministar pravde Nikola) Selaković uzme u obzir sve preporuke i da se to odradi, i onda ćemo da vidimo kako će to da se sprovodi, i kada otvorimo poglavlje 23, videćemo da li će se zbilja sprovoditi reforme - rekao je Dežer.

Govoreći o sporazumima koji su postignuti u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom, Dežer kaže da su to veoma važni sporazumi.

- Videli smo da je dijalog proces koji traje već tri godine, napredujemo sa svakim dogovorom, devet tehničkih sporazuma, svi su bili korisni i teško je bilo doći do njih. Ovaj poslednji je bio još teži, pošto je nivo dijaloga na višem nivou, treba čestitati obema stranama. Deset rundi je bilo, mnogo razgovora u Briselu. Da ste me pitali pre četiri godine, verovatno ne biste mislili da je to moguće, a dešava se, i to je izuzetno postignuće - rekao je Dežer.

Šef delegacije EU u Srbiji naveo je da smatra da je proces koji je počeo "zbilja istorijski". 

- Činimo taj poslednji korak i posle toga nema ništa što bi sprečilo učlanjenje Srbije u EU. Moramo da prođemo kroz proces ratifikacije, ali ovo je bio poslednji uslov - navodi Dežer.

On je dodao da je Evropska komisija uvek imala gledište da treba da se započnu pregovori sa Srbijom.

- Danas je podnesen jedan izveštaj, Ešton i File su izvestili Savet da je ispunjeno što je postavljeno, pa je predloženo da se otpočnu pregovori. Očekujemo da se sprovedu sporazumi, da se podnese sporazum o energiji i telekomunikaciji i da se nastavi proces reforme u Srbiji - rekao je Dežer.

On je dodao da smatra da Srbija puno toga čini, da ide napred i da se dešavaju mnogi procesi.

Dežer je naveo da sada ima 22 zemlje u EU koje su priznale Kosovo, i njih 5 koje nisu, i da je Evropska komisija uvek bila i ostala neutralna po tom pitanju. Dežer dodaje da je prednost Srbije što prilikom učlanjenja u EU iskustvo zemalja koje su pre nje ušle koje mogu da joj pomognu.

- Najkraće vreme pregovora je tri godine, a prosečno od pet do sedam. Građani moraju da se izjasne da li to žele ili ne, kao i članice Unije. Srbija može da uči iz iskustva drugih. Hrvatska se priključila, slični problemi i već postoje rešenja. Vidimo reformu pravosuđa i borbu protiv korucpije i to je jako pozitivno. Ako možemo, da iskoristimo sve što imamo. Sada treba da se mobilišemo na svim pitanjima da bi se pokazalo da smo brzo napravili napredak i da se napravi dosije ispunjenih uslova da se zakoni brzo primenjuju, ali da se pregovori konstruktivno završe - kaže Dežer.

Grubješić: "Nema razloga da bude dodatnih uslova"

Potpredsednica Vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić kaže da nema razloga da bilo koja članica postavlja dodatne uslove, i da veruje da je to proces "koji će do juna da se privede kraju". 

Ona navodi da je Litvanija imala sa Srbijom bilateralni problem, ali da očekuje da ona u najskorije vreme ratifikuje SSP sa Srbijom.

Govoreći o sporazumu u Briselu sa Prištinom, ona je navela da srpske institucije sada više nisu "paralelne" već legitimne, i da je zbog toga Beograd i ulazio u dijalog.

(Telegraf.rs /Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicago

    22. april 2013 | 22:02

    Eeee blago nama kad nas svi neprijatelji hvale

  • Zutica

    23. april 2013 | 07:41

    Cega process, raspada Srbije?

  • Nidza

    23. april 2013 | 03:03

    ... историјски процес чији су протагонисти издајници на власти.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA