TADIĆ: Glavni problem Srbije nije Kosovo, već privreda

- Raduje me što partije koje trenutno vladaju u Srbiji više ne slede one političke ideologije prošlosti - izjavio je počasni predsednik DS-a

  • 6

Bivši predsednik Boris Tadić ocenio da rešenje postignuto u dijalogu Beograda i Prištine mora biti dugoročno primenljivo, jer u suprotnom preti nova kriza.

- Raduje me što partije koje trenutno vladaju u Srbiji više ne slede one političke ideologije prošlosti, a mi u opoziciji, na sreću, ne radimo ono što su oni radili kada smo bili na vlasti. Mi podržavamo Vladu u pronalaženju rešenja od kojeg bi profitirao ceo region - objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

On je dodao i da još nije razgovarano o statusu Crkve i njene imovine na Kosovu, kao i da se moraju rešiti i druga imovinska pitanja i povratak raseljenih.

Tadić smatra da je rešenje po uzoru na dve Nemačke za vreme hladnog rata bilo dobro i da ga je podržavao kada ga je Volfgang Išinger predložio.

- Još uvek ne mogu da razumem što tadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica to nije želeo da prihvati. On je verovao da svojim 'ne' može da zamrzne konflikt u nadi da će Srbija u budućnosti biti u boljem položaju da to pitanje reši - rekao je on, dodajući da je tada nazivan izdajicom, a da je današnji cilj za Kosovo manje ambiciozan nego što je tada bilo moguće.

Govoreći o ekonomskom stanju u Srbiji, Tadić je ukazao da je naša zemlja bila pogođena globalnom ekonomskom krizom, te da Vlada, koja je došla na vlast pre krize, nije bila u mogućnosti da ispuni predizborna obećanja.

- Upali smo u situaciju u kojoj naša vlada i pored dobrih mera i napora nije uspela da izdejstvuje ekonomski oporavak. Ni kod nove vlade ne vidim nikakav napredak. Glavni problem moje zemlje nije Kosovo, nije što nismo još u EU, već privreda - podvukao je on.

U vezi sa EU Tadić je konstatovao da je optimizam poslednjeg većeg proširenja 2004.prošlost, i da, pošto prijem Rumunije i Bugarske, prema mnogim političarima Unije, nije bio mnogo uspešan, kriterijumi su postali strožiji.

- Veoma sam zadovoljan, dodao je Tadić, što će Hrvatska pristupiti Uniji, a za Srbiju je postalo teže. Evropski političari, međutim, moraju i pored svih problema da drže u fokusu veliku sliku. Naravno da je EU pred ogromnim izazovima - kako savladati ekonomsku krizu, kako izgleda budućnost zajedničke valute, kako poboljšati zajedničke strukture - dodao je on.

Tadić je dalje konstatovao da je činjenica da nije bilo moguće ostvariti obećanja data oktobra 2000. o brzom približavanju Srbije EU, kako zbog nemogućnosti brzog sprovođenja reformi, tako i umora od proširenja u Uniji i ekonomske krize, što je dovelo do smanjenja entuzijazma građana Srbije.

Govoreći o DS, čiji je počasni predsednik, Tadić je ocenio da će se stranka sigurno oporaviti od aktuelne krize i na sledećim izborima ostvariti bolji rezultat od prošlih.

U vezi sa odlukom o izbacivanju iz članstva Vuka Jeremića Tadić je rekao da je to bila "veoma kontroverzna odluka novog rukovodstva", o kojoj je imao sopstveno mišljenje, ali da nije želeo da se meša.

On je istakao da su Jeremić, ali i Dušan Petrović izbačeni samo zato što su želeli da koriste zakon koji je usvojen u Skupštini radiji dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora, a to je da svaki poslanik lično raspolaže svojim mandatom, a ne partija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чича од Шумадије

    23. april 2013 | 10:19

    Нешто мислим... ипак је Тадић гадно насанкао ову тројицу... знао је шта се спрема и елегантно се повукао и избегао одговорност, пустио Вучка да држи врео кромпир и преживљава гадне претње... а то, као да га не интересује, чиста лаж, нико не воли да му се прети поготову деци.

  • Nis

    23. april 2013 | 10:35

    Kako si ti otisao stade privreda.dok si bio tako smo smo.lepo krenuli nemacku bi zgazili.

  • SRBA

    23. april 2013 | 10:08

    SAMO TI CUTI I NE DAJ IZJAVE VISE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA