TADIĆ: Podržavam sporazum iako sam imao drugačiju viziju

Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS rekao je da je ostalo nekoliko pitanja o kojima bi trebalo pregovarati, kao što su status SPC, pitanja izbeglih i nestalih lica

  • 10

Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS Boris Tadić kazao je danas u Budvi da podržava briselski sporazum Beograda i Prištine, iako je, kako je naveo, u pitanju nedovršeni dokument. Tadić je dodao da je podržao sporazum, uprkos tome što je on imao drugačiju viziju za rešenje kosovskog problema.

- Svaki politički sporazum je utemeljenje mira u budućnosti i zato lično, a i partija kojoj pripadam, dajemo podršku sporazumu, iako taj dokument nije dovršen - kazao je Tadić na skupu o Zapadnom Balkanu, koji organizuje Partija evropskih socijalista.

On je naveo da briselski sporazum Beograda i Prištine nije dovršen, jer je i dalje ostalo otvoreno nekoliko važnih pitanja, pre svega vezano za status srpskih opština na Kosovu.

- Ostala su još neka pitanja o kojima mora da se pregovara i mislim da je napravljena greška što o tome nije vođeno računa tokom pregovaračkog procesa. To su pitanja statusa SPC, kulturnog nasleđa srpskog naroda na KiM, pitanja imovine, povratka izbeglih, kao i problem nestalih lica - kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, rešavanje svih ovih pitanja je izuzetno važno, odnosno implementacija briselskog sporazuma dobrim delom zavisi od onoga što još treba da se ispregovara.

On je dodao da je imao drugačiju viziju postizanja sporazuma Beograda i Prištine, ali da, znajući specifičnu težinu kosovskog problema, ipak podržava sporazum postignut u Briselu, koji znači i nastavak evropskih integracija, bez kojih, kako je istakao, nema razvoja i napretka.

- Ne može EU završiti svoj integracioni proces bez prostora Zapadnog Balkana. Verujem da je postojeći zamor proširenja kratkotrajan i nekoristan. Što pre EU reši svoje unutrašnje probleme, mora hitno da se vrati integracionim procesima - kazao je Tadić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bs

    23. april 2013 | 21:24

    eee sto si bre Tadicu dopustio da te onaj nazovi predsednik nikolic zameni? Najbolji siiiiiii.........

  • Miki

    23. april 2013 | 22:42

    Tadicu koga je briga sta ti mislis ,imao si sanse sad si juce.

  • sasa

    23. april 2013 | 22:31

    Lako je sad pametovati.vodite ga kuci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA