DAČIĆ: Počinje nova era u odnosima sa EU

Premijer Srbije izrazio je očekivanje da će Skupština Srbije velikom većinom podržati izveštaj Vlade o dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će u razgovorima sa Srbima sa KiM biti otklonjeni nesporazumi

  • 6

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izrazio je danas očekivanje da će Skupština Srbije velikom većinom podržati izveštaj Vlade o dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će narednih dana u razgovoru državnog rukovodstva i Srba sa Kosova biti otklonjeni nesporazumi tim povodom.

- Moramo da razjasnimo nesporazume i da hladne glave i racionalno vodimo državnu politiku, od koje će naš narod u celini imati koristi, uključujući i naš narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Norveške Espenom Bartom Eideom.

Srbiju u narednih nekoliko meseci, prema njegovim rečima, očekuje pravljenje plana implemantacije onoga što je dogovoreno u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

- Očito je da se nalazimo na početku nove ere u odnosima sa EU i sa drugim zemljama Evrope i sveta. Srbija je danas sa potpuno promenjenom slikom o njoj i nije više negativna vest, tako da bi bila šteta propustiti priliku - istakao je Dačić.

Kako je objasnio, Srbija je na početku novog načina odbrane državnih i nacionalnih interesa i interesa naroda na KiM, i svemu tome treba pristupiti racionalno i hladne glave kako bi naredni mesci bili iskorišćeni za jačanje Srbije.

- Samo jaka Srbija može da odbrani nacionalne i državne i interese i svoj narod na KiM. Slaba Srbija ne može da odbrani nikog, slabu Srbiju može da napadne ko god hoće, može da je ucenjuje i ponižava, a da mi nemamo način da se od toga odbranimo - rekao je Dačić.

Kako je konstatovao, i iznenadna poseta šefa norveške diplomatije jeste najava drugačijeg tretmana Srbije na međunarodnoj sceni u narednim mesecima i godinama.

- Želimo da ostvarimo što više kontakata i podrške za ono što radimo, a naročito kada je reč o ekonomiji, jer najveći problem Srbije je nezaposlenost - rekao je Dačić, najavljujući sutrašnju posetu Poljskoj i susret sa premijerom Donaldom Tuskom.

Dačić i ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Eide izrazili su večeras očekivanje da će sporazum Beograda i Prištine otvoriti novu političku i ekonomsku eru u odnosima Srbije i Evrope.

Eide, koji se sa premijerom Dačićem sastao na aerodromu "Nikola Tesla", istakao je da je u Srbiju došao kako bi čestitao premijeru, Vladi i narodu na "istorijskom sporazumu", koji će, kako je uveren, učiniti lakšim život građanima Srbije.

- Bila je potrebna velika hrabrost da se dođe do sporazuma, ali verujem da je velika i strateška odluka bila da se pristane na dogovor - istakao je šef norveške diplomatije, koji je uveren da će novi strateški kurs Beograda imati dalekosežne pozitivne efekte.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    24. april 2013 | 02:14

    ера велеиздајника

  • Kurbla

    24. april 2013 | 01:33

    Po koji put? Svaki put kad im nesto popustite pocne nova era. Sad su vam ostale ere Raska, Juzna Srbija, Vovodina. I da bar znate zasto to radite. Zemljama EU u rangu Srbije je daleko gore nego Srbiji. Kad covek nema ideje treba da da ostavku, sem ako mu jedini cilj nije vlast posto nista drugo ne zna da radi sem da prodaje zemlju.

  • adem

    24. april 2013 | 08:29

    Era da punis dzepove sa eurima...Do sad si krao dinare,sada dalje eure...Svi ste vi lopovi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA