U Skupštinu Srbije stigao izveštaj Vlade

O vladinom izveštaju o pregovorima Beograda i Prištine debatovaće se na sednici Parlamenta koja je zakazana za petak, u 11 časova

  • 0

U Skupštinu Srbije danas je stigao izveštaj Vlade Srbije o pregovorima Beograda i Prištine, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

Kako je ranije rečeno, o tom izveštaju, odnosno sporazumu debatovaće se na sednici Parlamenta koja je zakazana za petak, u 11 časova.

Inače, u vladinm izveštaju, koji je objavila Skupština, piše da je Vlada Srbije tokom dijaloga sa Prištinom poštovala Ustav i stalno se konsultovala sa predstavnicima lokalnih vlasti na Kosovu i Metohiji.

U izveštaju u kojem je i sporazum od 15 tačaka koji su u Briselu, 19. aprila, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, navedeno je da je Vlada vodila pregovore na planski i sistematičan način radi zaštite nacionalnih interesa saglasno Rezoluciji Skupštije Srbije.

"Vlada je sve aktivnosti, uključujući same pregovore, odnosno vođenje dijaloga izvršavala uz poštovanje Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti državnih organa i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji", navodi se u izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Parlamenta.

Izveštaj obuhvata sve aktivnosti tokom dosadašnjih pregovora o tehničkim i političkim pitanjima.

U dokumentu se navodi da je politički dijalog Beograda i Prištine počeo pre šest meseci i da je održano deset rundi pregovora, koje su rezultirale sporazumom od 15 tačaka. Sporazum, koji predviđa osnivanje zajednice srpskih opštine, naveden je i na engleskom i na srpskom jeziku.

Opisan je i tok tehničkog dijaloga koji je uz posredovanje Evropske unije vodio tadašnji šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović od marta 2011. do februara 2012. godine.

U tom periodu postignuti su dogovori o matičnim knjigama, slobodi kretanja, carinskom pečatu, katastru, funkcionisanju sporazuma o trgovini CEFTA, prihvatanju univerzitetskih diploma i o regionalnom predstavljanju i saradnji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA