Francuski ambasador: Referendum ne utiče na kandidaturu

Snažno podržavamo dodelu statusa kandidata Srbiji, poručio ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio

  • 0

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio izjavio je da njegova zemlja snažno podržava dodelu statusa kandidata Srbiji i ocenio da referendum na severu Kosova ne bi trebalo da utiče na odluku Evropskog saveta.

Francuska snažno podržava dodelu statusa kandidata Srbiji i poziva je da bez odlaganja učini ono što je neophodno kako bi Evropski savet to potvrdio, rekao je Denio za Politiku.

Na pitanje da li i kako na kandidaturu može da se odrazi održavanje referenduma u srpskim opštinama na severu Kosova, francuski ambasador je rekao da "s obzirom na to da Vlada Srbije nije uključena u ovu inicijativu, od koje se i javno ogradila, mislim da ne bi trebalo da bude posledica".

Denio je rekao i da njegova zemlja nema problema sa Rezolucijom 1244, "ali pregovori nisu sa Francuskom, dijalog je između Beograda i Prištine".

- Ne postoji precizan datum do koga bi Beograd i Priština trebalo da postignu dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima, ali bilo bi bolje da se to desi što pre. Evropski savet ne voli rešenja koja dođu u poslednji čas - rekao je on.

Denio kaže da Evropski savet želi da se nađe rešenje za predstavljanje Kosova u međunarodnim forumima zato što je to u opštem interesu svih građana Kosova.

- Zato što se to tiče saobraćaja, slobodnog protoka ljudi, energetskih pitanja. Iza tog pomalo apstraktnog pojma međunarodnih foruma kriju se vrlo konkretne stvari koje se tiču boljitka svih građana - kaže francuski ambasador.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA