Mrkić: Kosovo može samo u regionalne organizacije

- Članstvo Kosova u OEBS takođe je na dugačkom štapu jer članice, uključujući tu i Srbiju, ali i Rusiju, imaju pravo veta na prijem novih članova - kaže ministar inostranih poslova

  • 5

Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da Kosovo, i nakon sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu, neće moći da se učlani u međunarodne organizacije poput OEBS-a i Saveta Evrope, već samo u regionalne organizacije.

U izjavi za "Večernje novosti" on je objasnio da "sporazum koji smo postigli s Prištinom nema nikakve veze sa članstvom prištinskih organa u OEBS-u i Savetu Evrope. Znamo odavno da Priština to želi, ali i da je svesna da to ne može da se ostvari bez konačnog dogovora o statusu naše južne pokrajine", rekao je Mrkić.

On je rekao da za ulazak u Savet Evrope postoje dva preduslova - da je kandidat članica UN i da njegov prijem podrži dve trećine država koje su u toj organizaciji.

- Članstvo Kosova u OEBS takođe je na dugačkom štapu jer članice, uključujući i Srbiju, ali i Rusiju, imaju pravo veta na prijem novih članova, a članovi mogu postati samo države, ne i teritorije - rekao je Mrkić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kurbla

    25. april 2013 | 02:26

    Vec prilicno dugo srpski narod je neprirodno tolerantan. Individue koje nanose stetu zajednici radi licne koristi dobijaju mrk pogled, i tu se prica zavrsava. Nije ni cudo onda sto je takvih sve vise. Posao donosi veliku nagradu uz minimalne posledice. Nije uvek bilo tako. Tek nedavno, u vreme pred ustanak (Hajduk Stanko), takav posao je bio potpuno neisplativ. Zbog toga je i izgradnja drzave bila uspesna. Vreme je da se vratimo starim metodama odvracanja koje su radile, inace nas nece biti.

  • paljanin

    25. april 2013 | 11:57

    Ma ljudi mani te se vise, kosovo je otislo za vreme milosevica,djindjica,kostunice i tadica , ja mislim da i ovo sto je sada izvuceno najvise moguce za srbiju.Boli .. naravno da boli.I hvala Bogu da je tako jer kosovo mora da bude nas Jerusalem, e kad mi srbi to preuzmemo u nasa srca i duse niko ga nam nece moci uzeti . za boga i casni krst

  • 007

    25. april 2013 | 07:34

    ko vama vise veruje,IZDAJICEEEEEEEEEEEEE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA