SRBI S KOSOVA: Patrijarh podržao miran otpor!

Predstavnici Srba sa severa KiM nakon razgovora u Patrijaršiji tvrde da ih je patrijarh Irinej u potpunosti podržao u njihovoj nameri da na miran način protestuju protiv sporazuma s Prištinom

  • 5

Predstavnici Srba sa severa KiM kažu, nakon razgovora u Patrijaršiji sa patrijarhom srpskim Irinejom, rekli su da je on u potpunosti podržao njihov miran otpor sporazumu sa Prištinom.

- Državnom vrhu ćemo reći isto ono što smo rekli patrijarhu - sporazum je katastrofalan. On predstavlja vešala za Srbe i srpski narod i egzekuciju, zbog čega ćemo tražiti da se od njega odstupi. Ako ga ne odbaci Skupština, tražićemo referendum - kaže predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je rekao i da su SPC i patrijarh Irinej "sto odsto uz srpski narod na Kosovu i Metohiji", da će podržati svaku njihovu mirnu borbu i miran otpor kako bi opstali i ostali na Kosovu i Metohiji.

Ristić je istakao da će Srbi sa severa Kosova nastaviti da se bore na miran način protiv sporazuma i najavio protestni skup u Beogradu.

- Taj skup biće nestranački, to će biti skup Srba sa Kosova - rekao je on.

U zgradu Patrijaršije oko 10 sati ušli su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, kao i predsednici četiri opštine sa severa Kosova - Dragiša Vasić (Leposavić), Dragiša Milović (Zvečan), Slaviša Ristić (Zubin Potok) i Dragiša Vlašković (Kosovska Mitrovica). Oni uoči početka sastanka nisu davali izjave predstavnicima medija.

Predstavnici Srba sa severa Kosova će kasnije, oko 12 sati, razgovarati i sa čelnim ljudima Vlade Srbije - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svi učesnici današnjeg sastanka tokom prethodnih dana izjavljivali su da očekuju međusobno razumevanje i dogovor oko Briselskog sporazuma. Sa jedne strane sedeće Srbi sa severa Kosova koji nisu prihvatili predlog Briselskog sporazuma, a sa druge predstavnici Vlade Srbije koji su taj sporazum potpisali i izjavljivali da očekuju dogovor sa Srbima sa severa Kosova.

- Očekujem da probamo i da pokušamo da pronađemo rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće za narod severa Kosova. Briselski sporazum u svakom slučaju nije zadovoljavajući za sever Kosova. Međutim, ako se nađu neka alternativna rešenja i bilo šta se dogovorimo sad sa gospodinom Vučićem, mi ćemo to probati da implementiramo. S tim da ukoliko se to našem narodu ne bi svidelo odnosno ako ne bude odgovaralo, mi zaista ne možemo da prihvatimo nešto što vodi naš narod u albansku državu - rekao je Dragiša Vasić, predsednik Opštine Leposavić.

I Srbi koji žive južno od reke Ibar budno prate dešavanja oko primene Briselskog sporazuma.

- Bez obzira koliko je ovaj sporazum nepovoljan koliko dolazi u pogrešno vreme, on ipak daje određenu šansu i u ovoj situaciji je najbolje rešenje koje je moguće. Zapravo daje šansu da se podjednako brane Srbi na celom prostoru Kosova i Metohije, bez obzira gde oni žive, da li severno ili južno od reke Ibar - rekao je Ranđel Nojkić iz SPO.

AMFILOHIJE: NISAM OČEKIVAO DA ĆE VLAST POTPISATI OVAKAV SPORAZUM!

Na "molebanu za spas Kosova i Metohije", u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Amfilohije je kazao da nije očekivao da će vlast u Srbiji potpisati takav sporazum sa Kosovom.

- Sporazumom Beograda i Prištine bačena je ljaga na naše pokolenje - ocenio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je "takve sporazume pisao (Milan) Nedić u Srbiji, ali je pisao uvek po naredbi okupatorskih vlasti".

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    25. april 2013 | 13:30

    Косово је Србија !!!!

  • Vitomir KM

    25. april 2013 | 13:59

    Vladimire ne seri, SPC je institucionalno najprisutnija na KiM, i da nije njene vekovne uloge u opstajanju Srba, odavno bi KiM bilo etnicki cisto.

  • vladimir1

    25. april 2013 | 12:53

    Odlicno, ako vas je tako savetovao, odmah Patrijarsija da se preseli u KM, ili Pec... Lako je tudjim k....m trnje mlatiti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA