Većina Srba podržava sporazum s Prištinom!

Potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine podržava 57 odsto građana, 29 odsto se protivi, dok 14 odsto nema stav, pokazuje istraživanje agencije "Faktor plus"

  • 12

Više od polovine građana Srbije podržava potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije "Faktor plus".

Istraživanje je sprovedeno nakon parafiranja sporazuma u Briselu, na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, a ispitano je 1.180 punoletnih građana, rekao je na konferenciji za novinare direktor te agencije Vladimir Pejić.

Potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine podržava 57 odsto građana, 29 odsto se protivi, dok 14 odsto nema stav.

Izdajom nacionalnih interesa je 17 odsto ispitanih okarakterisalo sporazum iz Brisela, dok 55 odsto smatra da je to maksimum koji je u ovom trenutku Srbija mogla da dobije.

Olakšanje, tuga i nada su najčešća osećanja koja su građani iskazali nakon sporazuma iz Brisela, a 58 odsto građana smatra da će Srbi sa Kosova živeti isto kao i do sada.

Srbija je bliža EU nakon potpisivanja sporazuma, smatra 43 odsto ispitanih, a da će kvalitet života biti isti, smatra 75 odsto ljudi.

Istraživanje je obuhvatilo i popularnost stranaka u Vojvodini, i zabeležena je značajna promena rejtinga snaga u odnosu na pokrajinske izbore.

- Odnos snaga u pokrajini nikad nije bio sličniji u odnosu na republički nivo - rekao je Pejić, i dodao da većina građana Srbije ne misli dobro o Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Za održavanje vanrednih pokrajinskih izbora je 41 odsto građana Vojvodine, dok se tome protivi 29 odsto.

Podsetimo da je podrška Srpskoj naprednoj stranci u blagom porastu, pa bi ta stranka, ukoliko bi danas bili održani vanredni parlamentarni izbori, osvojila 39 odsto glasova, što je za 0,4 odsto više nego pre mesec dana.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametnica

    25. april 2013 | 14:26

    Svako normalan ce podrzati sporazum...

  • Pametnica

    25. april 2013 | 17:04

    Amebo, opet odgovaras, a da te niko nista nije pitao... CcCcCc...

  • Vitomir KM

    25. april 2013 | 16:45

    Nije nego, cista medijska manipulacija, sto onda ne raspisete referendum? Gl......ce mislim da stranci ovde nemaju pravo glasa :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA