• 7

HRVATSKI GENERAL: Rat u SFRJ počeo London!

Ivo Jelić, ratni komandant brigade "Pauci", tvrdi da je London pokretač svih geopolitičkih događaja, uključujući ratove, naftne šokove, krize pa i "arapsko proleće"

 • 7

Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a poslednji je pokrenut iz Londona kao centra svetske geopolitičke igre, kaže hrvatski general Ivo Jelić.

- London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo deo britanskog geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno "arapsko proleće", a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sastav i doktrinu "dirigovanog haosa" - kaže general Jelić, ratni komandant 4. Gardijske brigade "Pauci" za "Slobodnu Dalamaciju".

General Jelić kaže da se treba zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doleteli britanski lordovi Karington, Oven...

- London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd - tvrdi Jelić.

Upitan zašto bi London želeo da se Hrvati i Srbi pokolju, Jelić kaže da je njima cilj bio da sruše komunizam, a da im je, kako kaže, bilo svejedno da li će se neko poklati.

Prema njegovim rečima, uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti je ocenila da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razrešiti, i to stvaranjem velike Srbije.

- Da bi to postigli, trebao im je partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebalo da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz Kninske i Bosanske Krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju "krvnu sliku" - tvrdi Jelić.

On ukazuje da je upravo to ono kada Tuđman govori o "humanom preseljenju".

- Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 porodica i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 porodica, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno izneo HDZ-ov ekonomista dr Goran Marić. To su za mene ratni profiteri - precizirao je general.

Hrvatski general tvrdi da su se Franjo Tumđman i Slobodan MIlošević sreli 42 puta i da su tokom tih susreta dogovarali stvaranje velike Hrvatske i velike Srbije i da je jedini razlog tolikih susreta Miloševića i Tuđmana bio podela Bosne.

- Iz tog ratnog saveza trebalo je da proizađe velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na reci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi s time. Recimo, mi smo na početku rata imali zapovedništvo za severnu i srednju Dalmaciju, a gde je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo pripasti velikoj Srbiji - naveo je Jelić u intervjuu za splitski dnevnik.

Jelić ističe činjenicu da su se pobunili hrvatski Srbi, računajući na podršku JNA, a činjenica je, ukazuje, i da su Hrvati provocirali iz Zagreba:

- Tuđman je rekao da je srećan što mu žena nije Srpkinja, Mesić je Srbima poručivao da iz Hrvatske mogu odneti samo zemlju koju su doneli na opancima… Takođe, činjenica je da su Srbi prvi zapucali, jer je prva žrtva bio Hrvat, splitski vozač iz Dalme Vinko Elez. Dakle, pobunili su se Srbi, a to su bili građani Hrvatske - objašnjava Jelić.

Tumačeći da je reč o građanima Hrvatske koji su se pobunili protiv drugih građana Hrvatske, Jelić kaže da, "ako to nije građanski rat, šta je onda građanski rat"?

- Istina, Srbija i JNA su odmah skočili u obranu Knina i tzv. Krajine, i tu je onda već druga priča, tad nastupa međunarodna agresija na Hrvatsku - tvrdi Jelić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nis

  25. april 2013 | 15:12

  Posle 20 god da procitam istinu.bravo ljudino bio hrvat ili srbin nije vazno.jedini si covek i jedini hrabar

  41
  1

  Podelite komentar

 • Pedja

  25. april 2013 | 15:23

  Konacno jedan normalan "komsija"!sve je u pravu!

  36
  1

  Podelite komentar

 • lipa

  25. april 2013 | 15:54

  bravo Jelicu

  30
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok