RTK: Šta piše u planu impelmentacije sporazuma BG-PR?

Predloženo je da "ilegalne strukture bezbednosti", uključujući MUP, BIA i Civilnu zaštitu, budu rasformirane, a Zajednica srpskih opština formirana nakon lokalnih izbora

  • 5

Zajednica opština sa srpskom većinom na severu Kosova će se formirati nakon što budu održani lokalni izbori koje će organizovati OEBS.

Kako javlja radio-televizija Kosova, o predlogu plana implementacije sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa u Briselu nije postignuta saglasnost između delegacija.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je izjavio da je delegacija Srbije zatražila dodatno vreme za konsultacije o predlogu koji je stranama predao predstavnik kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Fernando Đentilini.

U planu se navodi da će se vlada Kosova odrediti pripremnu grupu koja će odrediti zadatke u pripremi statuta i formiranju asocijacije, odnosno zajednice. Radna grupa će raditi do održavanja lokalnih izbora.

U tački četiri navodi se da će se rasformirati "ilegalne strukture bezbednosti", uključujući MUP, BIA i Civilnu zaštitu, i da će njihovi objekti biti zatvoreni. Pripadnici Policije Kosova imaće određeni vremenski rok da se izjasne da neće primati plate od Vlade Srbije, dok će Vlada Srbije o tome doneti javnu odluku, navodi se u planu koji prenosi RTK.

Vlada Kosova će otvoriti konkurs za radna mesta za pripadnike policije, prema kosovskoj zakonskoj proceduri i na taj konkurs mogu konkurisati oni koji nemaju kriminalnu prošlost. U planu se navodi da će MUP Kosova nakon te procedure imenovati regionalnog komandanta policije sa sever Kosova.

Plan predviđa i obustavu rada "paralenih tužilaštva i sudova".

- Predmeti koji su rađeni preko paralenih sudova i tužilaštva biće predati preko Euleksa - piše u planu.

Dodaje se da će Kosovski sudski savet i Tužilački savet otvoriti konkurs za slobodna radna mesta sudija, tužilaca i administrativnog osoblja prema zakonima i procedurama predviđenim na Kosovu. Posle toga će Apelacioni sud u Prištini odrediti panel koji će suditi prema prirodi slučajeva u okviru Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Lokalni izbori u opštinama na severu će se održati istovremeno sa lokalnim izborima na celoj teritoriji Kosova, prema kosovskim zakonima i uz podršku OEBS-a, piše u tački 12.

Plan predviđa i uklanjanje barikada na putevima. Takođe, prema planu, biće osnovana nadzorna grupa za implementaciju sporazuma koji će činiti premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Formiraće se stručne radne grupe za ostvarivanje svakog pitanja sporazuma, posebno za policiju, pravosuđe, asocijaciju to jest zajednicu i lokalne izbore, precizira se u jednoj od tačaka plana, dok je drugom predviđeno da se sledeći sastanak održi na nivou premijera, kako bi se odredili vremenski rokovi i potpisao plan za implementaciju sporazuma.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Образован

    27. april 2013 | 20:26

    Ma nije to izdaja kazu svi u glas. Nase insititucije nas predsednik naziva ilegalnim,o Gospode....

  • Aleksandar KM

    27. april 2013 | 21:35

    I Srbija nije priznala Kosovo,jel da?

  • paja

    28. april 2013 | 00:35

    recimo..srbi imaju sud i sude srbinu koji je napravio neko delo u saobracaju a sudija ga osudi na godinu dana zatvora..gde ce taj covek da ide u zatvor..? u istok,pristinu,drenicu,u pakao i torturu siptarskog zatvora..?! tragedija od sporazuma...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA