Tači bio srpski špijun?

Jedan od braće Tači navodno je pomogao srpskoj policiji da uguši proteste u Prištini 1981. godine

  • 11

Jedan od trojice braće kosovskog premijera Hašima Tačija navodno je bio saradnik Službe državne bezbednosti Jugoslavije osamdesetih godina 20. veka.

Kako piše dnevni list "Kurir", posebno je bila zapažena njegova uloga kao saradnika SDB u čuvenim studentskim demonstracijama u Prištini 1981. godine, koje su nasilno ugušene.

Veza Tačija sa DB u Beogradu za srpsku i albansku javnost i danas je tajna, koju sagovornik ovog dnevnog lista, jedan od bivših šefova SDB Jugoslavije, nije hteo do kraja da otkrije.

- Tačno je da je jedan od braće Tači bio naša operativna veza na Kosovu tokom velikih demonstracija početkom osamdesetih godina prošloga veka - priča sagovornik "Kurira".

Kako tvrdi ovaj dnevni list, priča o Tačijevom bratu počela je 1981. godine, kada su u centru Prištine izbili studentski nemiri. Specijalne jedinice tadašnje savezne policije dobile su zadatak da, po svaku cenu, uguše studentsku pobunu.

- Sećam se da se nekoliko stotina studenata zabarikadiralo u Studenstkom domu. Nije bilo načina da se uše unutra. Tada je proradila operativna veza jednog kolege. Tačijev brat, koji je bio student i bio mešu demonstrantima u domu, krišom je sklonio barikade i otvorio sporedna vrata zgrade - kaže sagovornik ovog lista, pa nastavlja:

- Počela je žestoka tuča sa studentima. Koliko se sećam, dvoje studenata je nastradalo, jedna devojka iskočila je kroz prozor i poginula. Naravno, niko nije mogao da dokaže ko je pomogao specijalcima da uguše nemire, jer da je bilo suprotno, sigurno bi ga stigla osveta.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    28. april 2013 | 01:27

    Evo ja cu vam reci zove se Gani Taci. I ne znam sta to dajete kao neku ekskluzivu i sta taj vas izvor taji o kome se radi kad je Zoran Stijovic, gostujuci kod Milomira Marica rekao da se radi o Gani Taciju na nacionalnoj televiziji. Tako da ko prati ove stvari ovo mu nije nikakva novost.

  • Kurbla

    28. april 2013 | 05:31

    Mi njima vodjinog brata, a oni, preko Amerikanaca, nama premijera. Pa vidi ko je gore prosao.

  • Ujkan Bujanoci

    28. april 2013 | 12:42

    Hashim Thaci je bio srpski agent,ja znam to jasam sigurno za to,on su ugje u UCK hiearkiju da minira UCK i ovog plana na zhallost su realizira 30 po sto.Hashi Thaci su demilitarizirao UCK,on prodaje allbanskom interesa u Preshevu Bujanovcu i Medvegju.Mi allbanci imamo jake sillu tursku i amerikanci,ja garantiram josh 15 godina amerikanci ce pravi etnicku allbaniju od Preveza do Vranje a kasnje nasi cil je cervena jabuka Nish.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA