Mrkić završio posetu Mongoliji: Pohvale Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji u Ulan Batoru, gde je nakon niza bilateralnih susreta zaključeno da je zbog postizanja briselskog sporazuma, Srbija zaslužila mesto u EU

  • 3

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji u Ulan Batoru, gde je imao seriju bilateralnih susreta, uključujući i susret sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, koja je poručila da je Srbija zaslužila mesto u Evropi i da je hrabro ušla u novi period razvoja države.

Mrkić je rekao da je Eštonova ocenila da je Srbija poslednjim dogovorom s Prištinom učinila sebe vrlo dopadljivom. Prema njegovim rečima, zbog postizanja briselskog sporazuma, Srbija je dobila pohvale mnoštva stranih zvaničnika.

Napominjući da je veliki deo njegovih sagovornika bio iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, Mrkić je rekao da su svi oni naglasili "da je srpsko rukovodstvo učinilo dobar korak, da takav potez mnogo znači za stabilizaciju prilika u regionu, da je time Srbija dobila na popularnosti i atraktivnosti".

On je juče i danas imao susrete sa više od 20 kolega, prvenstveno iz Azije, ali i iz drugih delova sveta.

Pored toga što je sagovornike informisao o sporazuma Beograda i Prištine, susreti su bili prilika i za razgovore o bilateralnim temama, a kako je ocenio Mrkić, u tim razgovorima je u skoro svakom segementu načinjen korak napred.

- Imaćemo puno posla u dolazećim nedeljama da bi smo ostvarili ove dogovore - istakao je on.

Mrkića je primio i mongolski predsednik Čahija Elbegdožom, koji je uputio poziv predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da poseti Mongoliju.

Šef srpske diplomatije razgovarao je sa visokim zvaničnicima Tajlanda, Japana, Nepala i Sijera Leonea, kao i sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.

Mrkić se sastao sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Tajlanda Surapongom Tovičakčaikulom, sa Šunićijem Suzukijem iz ministarstva spoljnih poslova Japana, sa šefom diplomatije Nepala Durgom Prasadom Bhataraijem i sa zamenicom ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Sijere Leonea Ebun Jusu.

Mrkić je boravio u Ulan Batoru na poziv mongolske vlade, a na konferenciji su učestvovali predstavnici više od 100 zemalja, od kojih više od 50 ministara, 18 iz Evrope, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i parlamentarci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    29. april 2013 | 22:10

    Uh!uh! Ukrasni pridevi prste na sve strane!!!

  • Nis

    29. april 2013 | 21:25

    Sta rade braca nam mongolci ?

  • ДАШОНИ

    29. april 2013 | 22:53

    Е САД СЂО НА "" КОЊУ"" САМО ДА СМО СА МОНГОЛЦИМА СКЛОПИЛИ "" ИСТОРИЈСКИ СПОРАЗУМ"" ШТА ЈЕ САД НА РЕДУ ТАЏЕКИСТАН, ИЗБЕКИСТАН!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA