LJAJIĆ: Saudijci traže srpske lekare

Ministar trgovine Rasim Ljajić je nakon razgovora sa zvaničnicima Saudijske Arabije izjavio da je razvoj bilateralnih odnosa moguć u domenu građevine i poljoprivrede, ali i da su naši lekari traženi u ovoj zemlji

  • 1

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, posle razgovora u Džedi sa zvaničnicima Sudijske Arabije, izjavio je da je bilo reči o što skorijem otvaranju ambasada u Rijadu i Beogradu i da je saudijska strana iskazala želju za angažovanjem srpskih lekara svih specijalnosti.

Ljajić je, tokom dvodnevne zvanične posete Saudijskoj Arabiji, razgovarao danas u Džedi sa prestolonaslednikom te države princom Selmanom bin Abdulazizom, šefom diplomatije Saudom al Fejsalom, kao i sa ministrom trgovine Teofikom al Rabijom.

Ministar je nakon odvojenih susreta sa trojicom saudijskih visokih zvaničnika istakao da je značaj ove posete, između ostalog, i u tome što je ona prva nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Saudijske Arabije.

- Saglasili smo se da će otvaranje ambasade Srbije u Rijadu i saudijske u Beogradu dati dodatni podstrek jačanju bilateralnih odnosa i u tom cilju ćemo intenzivirati aktivnosti kako bi do otvaranja ambasada došlo što pre - rekao je Ljajić.

On je dodao da su u današnjim susretima oblasti građevine i poljoprivrede definisane kao najvažnije za razvijanje budućih ekonomskih odnosa.

Ljajić je rekao da Srbija ima interes da naše građevinske firme učestvuju u realizaciji infrastrukturnih objekata u Saudijskoj Arabiji, s obzirom na to da je ta država izdvojila 350 milijardi dolara za te namene.

- S druge strane, njihove kompanije su zainteresovane za ulaganje u poljoprivredu i proizvodnju hrane u Srbiji i mi smo u tom cilju danas napravili i prve kontakte sa zainteresovanim saudijskim firmama - rekao je Ljajić.

On je istakao da je saudijska strana iskazala želju za angažovanjem naših lekara svih specijalnosti, kao i srednjeg medicinskog osoblja, uzimajući u obzir deficit zdravstvenog kadra u Saudijskoj Arabiji, navodi se u saopštenju.

- Takođe smo dogovorili formiranje poslovnog saveta Saudijske Arabije i Srbije koji će činiti poslovne zajednice iz jedne i druge zemlje, kao i potpisivanje jednog krovnog sporazuma o ekonomskoj saradnji, što će doprineti i formiranju mešovitog međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju - istakao je Ljajić, i dodao da prostora za saradnju ima i u oblasti turizma.

(Telegraf.rs /FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA