DAČIĆ: Posvađao bih se sa Tačijem da smo pričali o prošlosti

- Raspad Jugoslavije bio je krvava priča. Za nas postoji samo jedna perspektiva, a ona se zove Evropa - rekao je premijer Srbije

  • 5

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je posle iskustva sa raspadom Jugoslavije, Evropa jedina perspektiva za Balkan, pošto Evropska unija sprečava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i sporova.

- Raspad Jugoslavije bio je krvava priča. Iz toga svi treba da naučimo svoju lekciju. Za nas postoji samo jedna perspektiva, a ona se zove Evropa. Budućnost Balkana leži u EU. A to je i put. EU sprečava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i razmimoilaženja - rekao je Dačić u intervjuu za bečki dnevnik "Kurir".

Govoreći o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, Dačić je rekao da je "zločina bilo na svim stranama", da je sada "vreme da se zaleče rane prošlosti", ali da pogled unazad nikome ne pomaže, već samo produbljuje sukobe.

- Vrlo sam pragmatičan. Da sam sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem razgovarao o prošlosti, to bi završilo u teškoj svađi. Ne bi bilo sporazuma. Mogu se promeniti samo sadašnjost i budućnost, ne i prošlost. To je naša strategija - rekao je Dačić.

Premijer je naveo da Srbija sporazumom sa Prištinom nije priznala Kosovo, ponovivši da to nije učinilo ni pet zemalja EU, i da će za Kosovo biti veoma teško da postane član UN.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA