DODIK: Ponižavanje srpskih zemalja neće stati na Kosovu

- Mislim da imamo pravo i mi iz RS da se izjasnimo po ovom pitanju. Moj odnos po tom pitanju bio je jasan, i kad su o tome ćutali i ovde, da sever Kosova ostane u sastavu Srbije - rekao je predsednik Republike Srpske

  • 4

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, gostujući na TV B92, da ne veruje u izgradnju multietničke države na Kosovu, da su svi njegovi poslovi "fer i čisti" i da za onoliko koliko je radio u životu "ima malo".

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Dodik je na konstataciju da je nedavno bio na sastanku državnog vrha Srbije o briselskom sporazumu, rekao:

- Mislim da imamo pravo i mi iz RS da se izjasnimo po ovom pitanju. Moj odnos po tom pitanju bio je jasan, i kad su o tome ćutali i ovde, da sever Kosova ostane u sastavu Srbije.

On je dodao da bi situacija u kojoj bi celo KiM ostalo u sastavu Srbije dovela do toga "da nam premijer jednoga dana bude Albanac".

- Napori međunarodne zajednice za ponižavanjem srpskih zemalja neće stati samo na Kosovu. Kada su objašnjavali nezavisnost Kosova, onda su govorili da je animozitet između Albanaca i Srba na Kosovu toliko veliki da ne mogu da žive u jednoj državi - rekao je Dodik i zapitao se šta je sada sa Srbima sa severa Kosova:

- Ja nisam ni palio vatru ni stišavao strasti. Mislim da su nas stranci ovde ponizili, i zbog toga imam loš osećaj u stomaku. Taj problem dugo traje, Srbi su dugo opterećeni time što se zove "kosovski mit". Ne verujem da će izgraditi multietničku državu, kao što neće u BiH. Ta masovna operacija nije uspela u BiH. To je jednostavno proigravanje nekog modela.

Na pitanje da li je, kako se spekuliše, zaustavio konvoj Srba iz RS koji su krenuli u Beograd na miting, Dodik je upitao da li je on možda policajac i rekao da je o tome naknadno obavešten:

- Sam miting sa stanovišta cilja koji je imao je neuspeh: i po broju i po incidentima, i rečima koje su se na njemu čule je neuspeh. Ta je stvar nešto što treba brzo zaboraviti.

Kada je o Bosni i Hercegovini reč, Dodik ju je ocenio kao "nanesposobniju država u regionu i Evropi".

- BiH je neodrživa zemlja i ne želim da svoj politički angažman trošim na nešto što je neodrživo - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum "u praksi nije sporazum".

- Između 2000. i 2005. međunarodni predstavnici su preneli 83 nadležnosti na BiH kršeći Dejtonski sporazum. Sadašnji izveštaj Incka, koji je bio lažan i netačan, koji ponižava RS, kaže da je poslednjih godina zaustavljen proces.  BiH ne može da funkcioniše, jer nema unutrašnjeg konsenzusa za to - smatra Dodik.

"KOLIKO SAM RADIO U ŽIVOTU - MALO IMAM"

On tvrdi da se protiv njega vodi bezočna kampanja u bošnjačkim medijima.

- Ti mediji i njihov napad i kriminalizacija, uvek je vezan za neke medijske kuće koje nisu iz Sarajeva - rekao je Dodik.

Na pitanje o odnosu sa vlasnikom kompanije "Delta holding" Miroslavom Miškovićem, Dodik je odgovorio da je on, onda kada ga Mišković, onda kada ga je ovaj pozvao u pomoć, rešio problem robne kuće "Boska" u Banjaluci.

- Moji poslovi su bili svi fer i čisti - rekao je Dodik, a o navodima nekih medija da je povezan sa Naserom Keljmendijem i pojedinim kriminalcima, dodao:

- Ta izjava je data 2008, da su sa zemunskim klanom bili povezani Đinđić, Đukanović i neki Subotić. Ja za taj zemunski klan nisam čuo dok nisu poubijani neki. Za onoliko koliko sam radio u životu, ja imam malo.

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Republici Srpskoj, na kojima je njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata ostvario nešto slabiji rezultat, Dodik je rekao da je situacija "još uvek dovoljno dobra" i da ga ne zabrinjava. On je, međutim, poručio da će prihvatiti svaku poruku naroda i da lokalni izbori jesu jedna vrsta poruke.

Predsednik Republike Srpske podsetio je da u tom smislu jesu preduzeti određeni koraci, te da je rekonstruisana vlada Republike Srpske. Prema njegovim rečima, u vremenu teških ekonomskih dešavanja i globalne recesije, "kod građana postoji određeno nezadovoljstvo ekonomskim stanjem" i rukovodstvo Republike Srpske je svesno toga.

Ipak, on je ocenio da je "tim ljudi koji trenutno vodi Republiku Srpsku nezamenjiv i da nema ozbiljnu alternativu".

Dodik je odbacio ocene pojedinih analitičara da ima apsolutnu vlast.

- Nemam ni vojsku, ni tajnu službu. Ako hoćete apsolutnu vlast, je l' možete to da dobijete - upitao je Dodik.

Govoreći o odnosu njega i novopostavljene premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović, Dodik je rekao da nije tačno da je on zapravo taj koji vrši funkciju predsednika vlade. Ipak, on je dodao da, kao predsednik vladajuće stranke, ima pravo da učestvuje u odlukama koje donosi vlada.

KOREKTNA SARADNJA SA SVIMA U BEOGRADU

Na pitanje da li ga u Beogradu gledaju kao čoveka Borisa Tadića, on je odgovorio da je on Milorad Dodik, a da sa svima iz Srbije ima dobre odnose.

- Saradnja i politička komunikacija RS i Srbije je poželjna. Kad god vidim Borisa Tadića izljubiću se i pozdraviti sa njim, kao i sa bilo kojim drugim važnim čovekom ovde - rekao je Dodik.

Predsednik RS je dodao da ima korektan odnos sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, a da sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem nema nijedan problem.

Na pitanje kako je reagovao na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je Srbe iz BiH nazvao Bosancima, Dodik je rekao:

- Meni je delovalo baš onako kako je predsednik Srbije pojasnio, da je on to rekao kao teritorijalnu odrednicu. Ja sam primarno Srbin - rekao je Dodik i dodao da je konkretnije određenje - Srbin iz RS.

On je rekao da "nikako nije Bosanac, ni teritorijalno".

- To je meni strano - kaže on. Kad treba da se teritorijalno odredi, Dodik je istakao da za sebe kaže da je Krajišnik.

Upitan o izvinjenju predsednika Nikolića za zločine počinjene u BiH tokom rata Dodik je rekao da se iz Sarajeva uvek postavlja to pitanje, i da nema potrebe da se svaki novi predsednik Srbije ponovo i ponovo izvinjava, kada su to već u ime Srba  uradili bivši predsednik Boris Tadić i bivši predsednik RS Dragan Čavić.

Komentarišući svoj odlazak da svedoči Radovanu Karadžiću u Hagu, Dodik je rekao da je bio poslanik skupštine u vreme njegove vlasti, da se u mogim stvarima nije slagao sa politikom toga vremena, ali da je iza toga ostala kapitalna tvorevina - Republika Srpska.

- Otišao sam drage volje, bez ikakvog pritiska i dao iskaz kakav sam dao - odgovorio je Dodik.

On je obajsnio da je RS donela odluku o pomoći haškim optuženicima, jer "čovek nije kriv dok mu se ne presudi".

Dodik je rekao da se tokom dana sastao sa predsednikom Srbije, sa kojim je "popio kafu" i razgovarao o aktuelnim pitanjima i sutrašnjem trilateralnom sastanku u Turskoj.

- Turska zloupotrebljava proces trilaterale da bi ojačala svoj uticaj na bošnjačku zajednicu. Radi se o reafirmaciji Turske na jedan novi, neoosmanski način - kaže Dodik.

On smatra da bi, za pitanja koja se tiču RS, u toj trilaterali, Srbija trebalo da iskoordinira stavove sa Banjalukom.

- Ako je Turska legalizovala i bespogovorno brani bošnjačke stavove i Sarajevo, zašto Srbija ne bi koordinirala te stavove sa Banjalukom - upitao je Dodik.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    13. maj 2013 | 23:23

    тачно тако !!!

  • anti antifa

    14. maj 2013 | 10:36

    @Samir Gledajte poslo u BiH a Srbsku ostavite na miru.RS je država ne manje nego BiH odnosno od raspada SFRJ i agresije Hrvatske i BiH na RSK i Srbsku

  • nenad_

    14. maj 2013 | 09:33

    totalna i bezgranična podrška dodiku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA