DAČIĆ: Srbija i SAD ponovo saveznici

- Srbija mora da vodi mudru politiku, a vodi je, jer konačno nismo loša vest na Si-En-Enu - izjavio je u Vašingtonu premijer Srbije

  • 7

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je u Vašingtonu da želi da Srbija i SAD ponovo budu saveznici.

- Vidimo u susretima koje smo imali tokom posete drugačiju sliku o Srbiji u Americi. Srećan je samo onaj čovek koji iskoristi svoju šansu i mi moramo da iskoristimo svoju šansu - kazao je srpski premijer u obraćanju na velikom biznis forumu koji je u američkoj prestonici organizovala ambasada Srbije.

Prisustovalo je više desetina privrednika, kongresmena, lobista i predstavnika medija iz Vašingtona. Pored ambasadora dve zemlje, Vladimira Petrovića i Majkla Kirbija, na prijemu su sinoć bili i kongresmeni Ted Po iz Teksasa i Emanuel Kliver iz Misurija, članovi srpskog Kokusa.

- Da budemo saveznici kao što smo bili u knjizi ''Zaboravljenih 500'' koju mi je kongresmen Po poklonio, a bili smo to i u Prvom i u Drugom svetskom ratu - dodao je Dačić.

On je uveren da rukovodstvo Srbije neće propustiti šansu da zemlju povede putem evropskih integracija i da popravi međunarodnu poziciju zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija kao mala zemlja može da postane velika samo ako ima dobar i jak međunarodni položaj.

- Zato Srbija mora da vodi mudru politiku, a vodi je, jer konačno nismo loša vest na Si-En-Enu - zaključio je premijer Srbije.

Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor zahvalio je ambasadorima Petroviću i Kirbiju na pomoći oko organizacije skupa, istakavši da je za Srbiju sada najvažnije da promeni imidž koji ima.

- U februaru sam s premijerom Dačićem govorio o imidžu Srbije i značaju toga. Rekao sam mu da bi za imidž Srbije bilo odlično da se reklamira u 30 sekundi na Super Boulu, jer će to videti 198 miliona i sledećeg dana će svi pričati o tome. On mi je odgovorio, sledeće godine ćemo napraviti reklamu za Super Boul - ispričao je Sejlor.

Ambasador Srbije Petrović je, govoreći o susretima u Kaliforniji, istakao da su dobro prošli i da se promovisala ekonomske saradnje dve zemlje.

- Želim da najavim da je prva isporuka Fijata 500l krenula ka američkoj obali i biću jedan od retkih ambasadora koji će moći da kaže da njegova zemlja prodaje automobile u SAD i sa ponosom ću to činiti -naglasio je ambasador Srbije.

Prisutnima se obratio i kongresmen Ted Po, koji je prisutnima pokazao knjigu "Zaboravljenih 500", koja govori o američkim pilotima koje su krajem Drugog svetskog rata u Srbiji spasile snage generala Draže Mihajlovića.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxim Veliki

    16. maj 2013 | 08:54

    Daj im i Vojvodinu pa će biti sa nama kao braća...šta ovaj kvazi političar priča...

  • Burduš

    16. maj 2013 | 08:02

    U neku ruku ima pravo, citavog je zivota bilo obratno pa nam nije bilo dobro hajd da vidimo sta nam donosi zaveznistvo sa EU i SAD. Da li ce ista biti bolje?

  • Sale

    16. maj 2013 | 07:59

    Hahahhahaha kako je ovaj Dacic naivan... Pa da sednes golom zadnjicom na usijani sporet ja u tvoje saveznistvo ne bi verovao! Kakva je ovo sprdnja od politike to je da je nema!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA