Pešić: Centri moći i SPC sprečavaju primenu sporazuma

- Naša država nikada nije imala snagu da se odvoji od crkve, jer je političari korsite da bi preko nje sticali rejting, a crkva, s druge strane, na taj način ima uticaj na državne odluke - kaže Vesna Pešić

  • 1

Potpisivanjem briselskog sporazuma Srbija je završila značajnu fazu, ali tu se ne može stati, briselski sporazum se mora i implementirati, kaže Vesna Pešić.

Ona je gostujući u emisiji B92 "Hoću da znam" navela da razni centri moći pokušavaju da spreče primenu i realizaciju sporazuma koji su parafirali Beograd i Priština. "Ima više centara moći koji pružaju otpor i koji se tome protive, a jedna od najuticajnijih je crkva", kaže Pešićeva.

- Naša država nikada nije imala snagu da se odvoji od crkve, jer je političari korsite da bi preko nje sticali rejting, a crkva, s druge strane, na taj način ima uticaj na državne odluke. Dakle iz crkve dolaze veliki pritisci protiv briselskog sporazuma, ali i od nekih stranka, pa čak i od jednog dela liberalne inteligencije i predstavnika građanskog novinarstva. Ja se strašno iznenadim kad pročitam list "Vreme" i uvodnik Dragoljuba Žarkovića zašto ne treba da uđemo u EU - rekla je Vesna Pešić.

Ona je navela i da otpor primeni briselskog sporazuma dolazi i od Republike Srpske i pre svega od njenog predsednika Milorada Dodika.

- On se stalno nešto mešta i stalno govori kako država Srbija mora da sluša Republiku Srpsku, pa zamera beogradskoj vlasti što ide u Sarajevo. Ja mislim da se taj odnos i ta politika u mnogo čemu moraju pročisti - istakla je Vesna Pešić.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    17. maj 2013 | 14:42

    Previše je ovo društvo i ova država dozvolila svim crkvama, ne samo SPC. Treba preispitati sve beneficije koje imaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA