NIKOLIĆ: Ponosim se Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima

- Devedeset godina postojanja jedne institucije, na ovim prostorima punim izazova, zaista mnogo govori o njenom kvalitetu i njenoj važnosti. Govori i o nama - rekao je predsednik Srbije na svečanosti povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja Novosadskog sajma

  • 4

Svečana akademija povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja Novosadskog sajma održana je u Master centru sajma, a svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Primajući zlatnu plaketu Novosadskog sajma, Nikolić je domaćinima čestitao veliki jubilej i poželeo uspešan 80. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će sutra biti otvoren.

- Domaćinima čestitam devedesetu godišnjicu Novosadskog sajma, na devedeset prvu godišnjicu da dolazimo sa sastanka na kome se vode pregovori o priključenju Srbije Evropskoj uniji - poručio je predsednik Nikolić.

Nikolić je poručio da ga taj značajan datum čini da se ponosi Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima.

- Devedeset godina postojanja jedne institucije, na ovim prostorima punim izazova, zaista mnogo govori o njenom kvalitetu i njenoj važnosti. Govori i o nama. O vitalnom i sposobnom narodu, koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave, trajne vrednosti - rekao je Nikolić.

On je podsetio da je tokom svog postojanja, od prvih trgovačkih i zanatskih izložbi, pa sve do današnjih modernih manifestacija, ovaj sajam uspešno ispunjavao svoju misiju obezbeđujući privredi pristup inovacijama i najmodernijim svetskim tehnologijama, kao i pristup svetskom tržištu za plasman naših proizvoda.

- Međunarodni poljoprivredni sajam, kao najvažnija manifestacija Novosadskog sajma je istovremeno i najvažniji sajam te vrste u ovom delu Evrope. Nijedna ozbiljna svetska kompanija, bez obzira da li proizvodi mehanizaciju, mašine i opremu za agro-industrijski kompleks ili bilo koju drugu oblast poljoprivrede, ne može sebi da dozvoli da makar jednom godišnje ne dođe u Srbiju, u Novi Sad i ne izloži svoje proizvode - rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom, značajno su u prethodnom periodu oslabili celu našu privredu, pa i poljoprivredu.

- Hrana će uskoro biti važnija od nafte, a naša Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Mi smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da redefinišemo strateške ciljeve Srbije i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje - dodao je on.

Generalni direktor Novosadskog sajma Dragan Lukač rekao je da je ta sajamska kuća najstarija u Srbiji i da 90 godina nije mnogo u životu jedne kompanije, ali da je u tih devet decenija Novosadski sajam značajno doprineo razvoju sajamske industrije u Srbiji.

- Istorijat i tradicija daju nam podršku za budućnost da budemo uspešni i u narednih 90 godina - rekao je Lukač na svečanoj akademiji dodajući da će sajam biti poluga razvoja Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA