Tahiri: Beograd saglasan da Kosovo dobije pozivni broj!

- Najvažniji napredak je da se Srbija saglasila da Kosovo ima svoj državni pozivni telefonski broj - izjavila zamenica premijera Kosova Edita Tahiri

  • 7

Beograd se saglasio da Kosovo ima svoj međunarodni pozivni telefonski prefiks, tvrdi zamenica premijera Kosova i šefica kosovske delegacije u razgovorima o tehničkim pitanjima sa Beogradom Edita Tahiri.

- Najvažniji napredak je da se Srbija saglasila da Kosovo ima svoj državni pozivni telefonski broj. Kada kažem da se saglasila, to znači da je saglasna da se otklone smetnje koje su do sada stvarane Kosovu i da ITU Kosovu dodeli pozivni broj 383 ili 384 -  kazala je Tahiri.

Ona je za portal gazetaexpreš.com izjavila da su tehnički timovi Beograda i Prištine juče u Briselu razgovarali i o plaćanju odštete za štetu koju je, kako kaže, Srbija nanela Kosovu u oblasti energetike od 1999 godine.

Iako su razgovori bili dugi i teški, Tahiri je rekla da ima napretka i po ovom pitanju.

- Prvo, Srbija je priznala nezavisnost kosovskog sistema transmisije električne energije (KOST). To je dobar signal da je Srbija prihvatila Atinski sporazum i zvanični stav Sekretarijata zajednice energetike da je Srbije pogazila Atinski sporazum o pitanjima transmisije energetike -  kaže Tahiri.

Prema njenim rečima, srpska strana je tražila da se u oblasti telekomunikacija licencira jedan operater mobilne telefonije na Kosovu, što je naišlo na suprostavljanje Prištine, jer prema kosovskim zakonima, licenciranje može da se obavi jedino međunarodnim tenderom.

- Mi smo izrazili spremnost da odgovorimo svakom rešenju koje je u skladu sa zakonima Kosova i evropskim principima - kazala je Tahiri i dodala da, ukoliko beogradski i prištinski timovi ne postignu konačan sporazum, to se može psotići na nivou premijera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pristevac

    18. maj 2013 | 14:15

    I ocemu nam pricaju ovi nasi lazovi politicari da nisu priznali Kosovo.Svakim danom sve vise dokazuju da JESU priznali Kosmet

  • šumadinac

    18. maj 2013 | 14:40

    tražim odgovor naše vlade ili narod na ulice po istinu

  • jasam

    18. maj 2013 | 15:43

    Jel ovo transvestit???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA