Dačić degustirao pršutu u Novom Sadu (FOTO)

- Poljoprivreda je velika šansa Srbije, jer je naša zemlja zelena bašta Evrope i to moramo iskoristiti za razvoj poljoprivrede, jer razvojem te grane razvićemo celu privredu - poručio je premijer na otvaranju međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

  • 5

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić otvorio je u "Master centru" Novosadskog sajma, 80. međunarodni poljoprivredni sajam. On je danas, među prvima, obišao štandove preko 1.600 izlagača iz 50 zemalja sveta.

- Poljoprivreda, tradicionalno, svojim proizvodima ispunjava potrebe domaćeg stanovništva za osnovnim životnim namirnicama, ali problem je velika zavisnost od vremenskih uslova - poručio je Dačić, nakon što se uverio u kvalitet srpskih proizvoda.

Dačić je, nakon obilaska, zaključio da Srbija ima šansu da postane gigant u oblasti poljoprivrede.

- Poljoprivreda je velika šansa Srbije, jer je naša zemlja zelena bašta Evrope i to moramo iskoristiti za razvoj poljoprivrede, jer razvojem te grane razvićemo celu privredu - uveren je premijer.

On je najavio da je u toku izrada Strategije razvoja poljoprivrede u Srbiji 2014. do 2024, koja će biti završena do kraja ove godine, a biće usklađena sa standardima Evropske unije.

Na ovogodišnjem sajmu, svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode predstavile su i kompanije iz Mađaraske, Letonije, Bugarske, Češke, Italije, Turske, Nemačke, Austrije, Rumunije, Holandije, Ukrajine, Belorusije, Kine, Poljske, Indije, Kipra, Irske, Grčke, Francuske, Norveške.

Kako je Dačić objasnio, poljoprivreda sa pratećim granama upošljava značajan broj radne snage, a da u izvozu učestvuje sa 23 odsto, uvozu sedam odsto te pravi suficit 1,2 milijarde dolara.

Predsednik Vlade Srbije i Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas su tokom poslovnog foruma "Hrana - što nas spaja to nas i povezuje" u organizaciji ministarstva poljoprivrede Srbije i Hrvatske degustirali razne suhomesnate proizvode.

(Telegraf.rs / Izvor: "Blic")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    18. maj 2013 | 19:50

    Malo pre sam se vratila sa sajma, tuga, nema posetilaca, narod nema novaca!

  • Johan

    18. maj 2013 | 20:18

    Samo mu daj da jede i mozes sa Dachijem da radis sto god hoces protiv srpskog naroda.

  • стрептомицин

    19. maj 2013 | 11:26

    Судећи по дотичном, тов је врло успешан док народ гладује

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA