Đokoviću Orden Karađorđeve zvezde

Boris Tadić odlikovao i Jovana Ćirilova, Dejana Mijača, Akcioni tim za saradnju s Hagom, istraživačku stanicu Petnica, ali i posthumno Srđana Aleksića, koji je 1993. u Trebinju zaštitio komšiju Bošnjaka

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić dodeliće na Dan državnosti, 15. februara, najviše državno priznanje Orden Karađorđeve zvezde najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, saznaje Blic.

Đoković će dobiti Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. Orden ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u predstavljanju države, a izrađen je po idejnom rešenju akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.

Između ostalih, predsednik Tadić će odlikovati i Srpsko lekarsko društvo, i to Sretenjskim ordenom za zasluge u oblasti medicinskih nauka, a povodom 140 godina od osnivanja, kao i Istraživačku stanicu Petnica, ali i Srpsko lekarsko društvo i Akcioni tim za saradnju s Hagom.

Sretenjski orden dobiće i pozorišni reditelj Dejan Mijač i teatrolog Jovan ĆirilovPosthumno će biti odlikovan i Srđan Aleksić, i to Zlatnom medaljom Miloš Obilić, za delo ličnog herojstva. Aleksić, Srbin iz Trebinja, nastradao je 1993. štiteći Bošnjaka koga je napala grupa srpskih vojnika.

Još 1904, u vreme kralja Petra I Karađorđevića doneta je uredba o Ordenu Karađorđeve zvezde. Orden se dodeljivao u četiri stepena, a za specijalne prilike izrađen je Orden Karađorđeve zvezde sa brilijantima koji je dodeljen dva puta, i to ruskom caru Nikolaju II i turskom Sultanu Mehmedu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA