Nikolić: Ništa nedostižno ako se udružimo s Rusijom!

- U saradnji Srbije i Rusije nisu iskorišćene mnoge mogućnosti, mnoge šanse su propuštene - rekao je predsednik Srbije uoči susreta s Vladimirom Putinom

  • 7

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, uoči susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže.

Susret Nikolića i Putina očekuje se u petak u Sočiju, a predsednik Srbije je u intervjuu dopisniku ruske državne agencije Itar-tass u Beogradu rekao da naša zemlja u prošlosti nije u dovoljnoj meri koristila potencijale bliskih odnosa sa Rusijom.

Kako je dodao, neki predstavnici bivšeg srpskog rukovodstva nisu bili do kraja iskreni kada su govorili o neophodnosti razvoja saradnje sa Rusijom, što je našoj zemlji nanelo veliku štetu.

- Nisu iskorišćene mnoge mogućnosti, mnoge šanse su propuštene - konstatovao je on, dodavši da je bez obzira na to za poslednjih godinu dana situacija preokrenuta.

- Jedan od naših prioriteta je ekonomska saradnja Srbije i Rusije na bazi bliskosti jezika, religije, kulture i istorije - rekao je Nikolić.

Tokom njegovog susreta sa Putinom trebalo bi da bude potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, a tim povodom Nikolić kaže da će sporazum biti "kruna zajedničkih napora sa ciljem aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima".

- Očekujem da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj pre svega na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu - rekao je predsednik Srbije.

On je ukazao da, čak i uslovima ekonomske krize koja već petu godinu potresa ceo svet, zajednički rad Beograda i Moskve pruža brojne mogućnosti za razvoj privreda obe države.

Nikolić je, takođe, rekao da je Beograd zahvalan Moskvi na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

- Za Beograd je važna podrška Ruske Federacije na međunarodnoj sceni gde se Moskva zalaže za rešenje problema na miran način, uz poštovanje suvereniteta Srbije i koraka koji će biti podjednako prihvatljivi za obe strane - rekao je Nikolić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA