PUTIN: Sve dobro za Rusiju dobro i Srbiji

- Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme - rekao je predsednik Rusije prilikom dočeka srpskog predsednika u Sočiju

  • 0

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije promenila svoj stav o Kosovu i da "podržava srpske prijatelje" u pregovorima s Prištinom u Briselu.

Putin je kazao da se Rusija i dalje zalaže za rešenje za Kosovo koje će biti obostrano prihvatljivo i doneto na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Nikolić je kazao da je Srbija, a i on lično, zahvalna Rusiji za njen stav o Kosovu "da je sve dobro za Rusiju što je dobro i za Srbiju".

Putin je najavio da će Rusija i dalje "ohrabrivati" ulaganje ruskog kapitala u Srbiji.

Ruski predsednik je najavio da će u NIS biti uloženo još 1,5 milijardi evra i podsetio da će Rusija finansirati 1,7 milijardi dolara za izgradnju Južnog toka.

Putin je, takođe, podsetio da je Rusija odobrila Srbiji više kredita, kako za podršku budžetu tako i za rekonstrukciju infrastrukture u Srbiji.

On se je danas sastao predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Sočiju. Dvojica predsednika su poručili da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i najavili razgovore o važnim zajedničkim projetktima dve zemlje.

Oni su potpisali i Deklaraciju o stretškom partnerstvu dve države.

- Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme. Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovoramo danas - rekao je Putin prilikom dočeka Nikolića u vili "Bočarov Ručej" u Sočiju.

Nikolić se ruskom predsedniku zahvalio na odnosu koji ta zemlja ima prema Srbiji i posebno na principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji.

On je Putina pozvao da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjanje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti Srbiju.

- Kao što i sami ocenjujete, naši odnosi su sve bolji i idu uzlaznom linijom. Tome doprinose i naši česti kontakti, ali i veoma česti konataki naših saradnika. Srbija je izuzetno zadovoljana odnosom Rusije prema njoj. Uvek može biti bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj Federeciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava - kazao je Nikolić.

On je najavio da će na današnjim sastancima biti reči o projektima koji su u toku i koji se očekuju, kao i da će obavestiti ruskog predsednika o toku procesa i trenutnom stanju u vezi sa KiM.

- Srbija je u velikim pripremama za otpočinjanje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju i bili bismo izuzetno srećni ako biste mogli da posetite Srbiju do kraja godine - zaključio je Nikolić.

Sastanku dvojice predsednika, trećem po redu otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prisustvuju i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA