NATAŠA KANDIĆ: Zapanjena sam presudom

- Moram da priznam da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskom nivou bile očigledne - kaže bivša direktorka FHP povodom oslobađajuće presude Simatoviću i Stanišiću

  • 25

Bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da je "zapanjena" oslobađajućom presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Hagu.

- Moram da priznam da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskom nivou bile očigledne - rekla je Kandićeva.

Prema njenim rečima, srpske paravojne jedinice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile "slobodne jedinice" koje su se naouržavale mimo volje Srbije i Službe državne bezbednosti.

- Utisak je da je sud mišljenja da je aktivnost tih jedinica bila isključivo radi održanja srpske kontrole na teritoriji gde se ratovalo, bez namere da se ti delovi Hrvatske i BiH homogenizuju proterivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji - poručila je Kandićeva.

Ona je dodala da presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u poslednjoj fazi rada odstupaju od "očiglednih činjenica".

- Potpuno je jasno da su te jedinice bile formirane za činjenje ratnih zločina. Na suđenju u Beogradu pripadnici Škorpiona rekli su da smatraju da je to bila državna jedinica. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobili najvažnije zadatke od Službe državne bezbednosti - rekla je Kandićeva.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA