VARADI: Spor Srbije i Hrvatske rešiti vansudski

Oslobađajuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ne donose nikakav preokret u sporu Srbije i Hrvatske, smatra bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde

  • 0

Oslobađajuća presuda bivšim čelnicima srpske Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju neće imati nikakvog uticaja na spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, smatra akademik Tibor Varadi, bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Mislim da oslobađajuće presude ne donose nikakav preokret, već samo jednu dodatnu potvrdu da bi taj spor trebalo rešiti vansudskim putem - rekao je Varadi za "Danas".

On je ponovio da je nadležnost suda ograničena na genocid.

Varadi smatra da su u Hrvatskoj počinjena teška krivična dela protiv Hrvata, počinjena su teška krivična dela protiv Srba, pa i drugih, ali, prema njegovoj oceni, ta nedela ne dostižu prag genocida.

- Haški tribunal ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj - rekao je Varadi.

Prema njegovim rečima, ako dođe do javne rasprave, "advokati će nastojati da govore o genocidu, što će imati odjeka u štampi, pa će se stvoriti tenzije, a to može da ugrozi sadašnji pozitivan razvoj dobrosusedskih odnosa".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA