Pajević: Srbija dobija zeleno svetlo, ne datum!

- Evropski savet 28. juna najverovatnije neće odrediti tačan datum kada će Srbija početi pregovore o članstvu s EU - kaže direktor Kancelarije za evropske integracije

  • 5

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević izjavio je da Evropski savet 28. juna najverovatnije neće odrediti tačan datum kada će Srbija početi pregovore o članstvu s EU, već da će dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji (EK) da preduzme korake neophodne za početak pregovora.

- Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez određivanja bilo kakvog preciznog datuma - rekao je Pajević, objašnjavaći da će Savet umesto očekivanog datuma najverovatnije dati zeleno svetlo EK za početak pregovora ako Srbija ispuni sve neophodne uslove, odnosno primeni sporazum postignut s Prištinom.

Nakon toga će EK, naveo je Pajević, u skladu sa svojom agendom, početi konsultacije s predstavnicima Srbije tokom jula. Prema njegovim rečima, jedini simboličan datum biće sazivanje međuvladine pristupne konferencije krajem oktobra ili početkom novembra, kojom će se ozvaničiti početak pristupnog procesa.

Posle odluke Evropskog saveta, objasnio je Pajević, najpre kreće eksplanatorni skrining 23. i 24. poglavlja tokom kojeg predstavnici EK objašnjavaju našim predstavnicima zaduženim za ta poglavlja njihove ključne elemente.

Zatim sledi analiza dosadašnje usklađenosti naših propisa s evropskim (skrining), a potom i utvrđivanje kriterijuma za otvaranje pregovora u dotičnim poglavljima.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    3. jun 2013 | 10:28

    Hahahahahahaha Kako smo glupi i kako se mi njima nameštamo da nas guze!!! Ne, nema druga reč za to. A oni NAS ne žele u eu!! Smešna je više Srbija(namerno izostavljena reč država).

  • dalibor

    3. jun 2013 | 10:06

    Ja ne znam da li vi ljudi shvatate da mi necemo nikad uci u EVROPSKU UNIJU i da ovo je samo proces unistavanja Srbije? Daj ovo daj ono daj Kosovo uradi ovo uradi ono i samo jednog dana kad Srbija nestane probudicemo se ali bice kasno.

  • toto

    3. jun 2013 | 10:45

    Nisam ni sumnjao !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA