Datum Srbiji tek u oktobru?

Lideri država naložiće Evropskom savetu u junu samo izradu platforme za Srbiju. Nemačka spremna da uvede klauzulu: odlaganje pregovora, ako se ne primeni briselski sporazum

  • 12

Lideri država EU krajem juna naložiće Evropskoj komisiji da izradi platformu o pristupanju Srbije, a datum za formalni početak pregovora trebalo bi da bude određen u oktobru, kada bude gotov novi izveštaj Štefana Filea o napretku naše zemlje.

Kako saznaju "Novosti", šefovi država i vlada EU najbliži su ovakvom scenariju. Odluka Evropskog saveta 28. juna najverovatnije će sadržati i klauzulu da se datum zvaničnog početka pregovaranja može odlagati, ukoliko se proceni da implementacija sporazuma Beograda i Prištine ne ide očekivanim tempom.

Na ovaj način, bile bi pomirene različite struje unutar same EU, odato priznanje Srbiji za ogroman napredak u normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, ali i zadovoljena Nemačka, država koja ima najtvrđi i presudni stav kada je reč o našim evropskim integracijama.

Prema informacijama ovig lista, frakcija vladajuće nemačke koalicije CDU-CSU, koju predvodi Andreas Šokenhof, spremna je da u Bundestagu prihvati preporuku svoje vlade da se Srbiji odobri početak pregovora, ali će insistirati da kancelarka Angela Merkel na Evropskom savetu tačan datum uslovi primenom briselskog sporazuma.

(Telegraf.rs/ Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA