MESIĆ: Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju

Srbija i Hrvatska su osuđene jedna na drugu. One su osuđene da sarađuju i sarađivaće, poručio je bivši predsednik Predsedništva SFRJ

  • 2

Bivši predsednik Predsedništva SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić, boravio je u Beogradu na promociji knjige Mirka Tepavca "Moj drugi svetski rat i mir".

Govoreći o svemu što se desilo Srbiji i Hrvatskoj tokom i posle Drugog svetskog rata, zaključuje da će dve zemlje u budućnosti jednostavno morati da sarađuju.

- Srbija i Hrvatska su osuđene jedna na drugu. One su osuđene da sarađuju i sarađivaće. Nekada će ta saradnja biti izraženija, nekada manje izražena, kao što je bilo u prošlom vremenu, ali Hrvatska i Srbija moraju sarađivati. Srbija u Hrvatskoj dobija najvećeg zagovornika ulaska u Evropsku uniju", kaže Mesić.

Poslednji predsednik Predsedništva SFRJ smatra da Srbija i sve druge zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije moraju ući u Evropsku uniju, jer kad se Evropa udruži, prestaće motivi za rat.

- Međutim, sada kada ulazimo u EU, kad otvorimo svi svoje granice, nema više razloga da se borimo za tuđu teritoriju, nego u otvorenim granicama Evropa će biti jedan od najsnažnijih faktora mira. Isključiće rat kao političko sredstvo. Srbi će živeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, bez obzira u kojoj državi. Hrvati će živeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, kao i Francuzi ili Nemci. Dakle, nema više motiva za rat, a snažna Evropa biće veliki igrač u svetu - rekao je Mesić.

(Telegraf.rs/ Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made In Serbia

    5. jun 2013 | 14:03

    Moraju da saradjuju sve zemlje bivse Jugoslavije. Problem je sto o tome niste mislili pre nego sto ste izazvali stradanja i zlocine. Ja bih voleo da se vratim na 1989. godinu, i svi gradjani, ali ne moze. Amnezija treba da deluje jos mnogo godina da bi se odnosi normalizovali.

  • Loner

    5. jun 2013 | 12:51

    Rece jedan od onih ko nas je zavadio hehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA