DRAMA U PLJEVLJIMA: Lukšiću, lopove, ostavi nam popove! (VIDEO)

Demonstranti koji protestuju zbog proterivanja sveštenika SPC zvižducima dočekali crnogorskog premijera, sudbina popova i njihovih porodica i dalje neizvesna

  • 1

Građani koji su se okupili u Pljevljima protestujući protiv odluke MUP-a Crne Gore da protera šest sveštenika i jednog monaha Srpske pravoslavne crkve, zbog toga što nemaju crnogorsko državljanstvo, zvižducima su dočekali premijera Igora Lukšića.

Uz skandiranje "ustašo" i povike: "Lukšiću, lopove, ostavi nam popove!", demonstranti su u jednom trenutku ipak dozvolili predsedniku vlade Crne Gore da im se obrati. On je rekao da država nema ništa protiv Srba, ali je istakao da "kao što crkva poštuje božje zakone, tako i država mora poštovati svoje", te dodao da sveštenici SPC moraju napustiti zemlju, što je naišlo na glasno neodobravanje prisutnih (pogledajte video).

Ognjen Perković, protojerej namesnik u Pljevljima, kome je naređeno da u roku od tri dana napusti Crnu Goru, kaže da se nada da će proterivanje sveštenika biti odloženo za mesec dana, te da će zakazani sastanak u Upravi policije uroditi plodom.

Ovaj otac dvoje dece oporavlja se u svom domu od operacije žuči. Nedavno je napustio bolnicu i nalazi se na kućnom lečenju.

- Žalosno je to što se događa. Sem jednog monaha, radi se o porodičnim ljudima, sa suprugama i decom, koji ovde žive više od 10 godina. I danas su naši vernici zakazali proteste, jer ne daju da nas izbace - kaže za Telegraf protojerej Perković.

Pre tri dana policija je naložila Perkoviću, Nikoli Oliću, Milanu Stojiljkoviću, Saši Janjiću, Darku Joviću, Borivoju Pantiću i arhimandritu Leonidu, upravitelju manastira Svete Trojice, da napuste Crnu Goru, jer su im odbili zahtev za produženje boravka.

Dramu sveštenika preživljava i njihova rodbina u Srbiji. Majka jednog od sveštenika (ime poznato redakciji), skrhana od bola i brige za sinom i unucima, kaže da se sa njim nije čula dva dana. Plaši se da bilo šta komentariše, kako im ne bi naudila.

- Molim se Bogu da se sve dobro završi i da crnogorske vlasti imaju milosti kako te porodice ne bi morale da se sele po najvećoj zimi, kaže majka sveštenika za naš portal.

(M.E.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ironičar

    31. jul 2013 | 20:21

    Srbi trebali da se dignete i svakog dana na proteste , da sačuvate sebe u CG. A Srbija kao država takođe da vrši pritisak na Cg svaki dan, pa ako treba i Evropskoj zajednici na žalbu: DA CRNOGORSKA VLADA STVARNA VEŠTAČKI JEZIK, VEŠTAČKU NACIJU, VEŠTAČKU KULTURU A DA ZA TO KORISTI SRPSKU KULTURU, SRPSKI JEZIK ITD.... ukratko... iskorenjuju svoje korenove, da bi bili nešto što nisu i otimaju nam kulturu, ali... Srbija nije odavno više Srbija, pa tako ni narod više ništa ne gleda... samo se opustiše svi fino, pa zato i propadamo i izumiremo.. za 500 godina našu kulturu , istoriju i jezik koristiće neki novoimenovani i stvoreni narodi a da se ni ne zna da sve to ima srpske korene. Banano državo moja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA