Bundestag: Pregovori ne pre 2014?

Pozivajući se na izvore iz nemačkog parlamenta, nemačka kancelarka Angela Merkel zastupaće takav stav krajem ovog meseca i na samitu Evropske unije, koji konsenzusom treba da odluči o eventualnoj dodeli Srbiji datuma za početak pregovora

  • 6

Bundestag će 27. juna odlučiti da pregovori Srbije i EU mogu da počnu najranije 2014. ako Beograd ispuni sve obaveze za normalizaciju odnosa s KiM, saznaje DPA.

Pozivajući se na izvore iz nemačkog parlamenta, nemačka kancelarka Angela Merkel zastupaće takav stav krajem ovog meseca i na samitu Evropske unije, koji konsenzusom treba da odluči o eventualnoj dodeli Srbiji datuma za početak pregovora.

U skladu s takvim stavom, koji su usaglasili parlamentarna većina, Ministarstvo spoljnih poslova i kabinet kancelarke, do kraja godine bi trebalo da bude još jedan samit EU o pitanju dodele datuma Srbiji.

Ukoliko Srbija do tada ne bude ispunila obaveze koje ima prema Kosovu, "onda i pristupni pregovori mogu da počnu tek kasnije", naveli su izvori u Berlinu, a prenose nemački mediji.

Podsetimo, o takozvanom "uslovnom datumu" se govori već duže, a direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević izjavio je proteklog vikenda da očekuje da 28. juna Srbija dobije "zeleno svetlo, a ne datum".

- Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez određivanja bilo kakvog preciznog datuma - rekao je Pajević.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    6. jun 2013 | 16:09

    Хвала нашим традиционалним непријатељима на свом принципијелном ставу од кога не треба ни у ком случају да одустану. Тако ће коначно учи у историју као наши "доброчинитељи" јер су из мржње учинили највећу услугу Србији блокирајући улазак у ЕУ

  • hercegov grad

    6. jun 2013 | 19:09

    a mozda ni tada?!Videcemo!

  • ДАШОНИ

    6. jun 2013 | 17:53

    XAXAXAXAXAAXXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA , ЗАШТО МЕ НЕ ЧУДИ ОВАЈ ПОНИЖАВАЈУЋИ ""ТРЕТМАН СРБИЈЕ" ОД СТРАНЕ НЕМАЧКЕ , И ЊИХОВОГ "" ТЕРОРИСТИЧКОГ"" НАПАДА У ПРВОМ, У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ОВОМ ЗАДЊЕМ БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ , И ЈОШ СЕ УСУЂУЈЕТЕ МОЈУ СРБИЈУ ПОНИЖАВАТИ , СТРАШНО" НИШТА ДРУГО НЕГО СТРАШНО И ЖАЛОСНО

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA