DEŽER: Srbija do datuma ima dosta posla

- Nadam da ćemo pregovore otvoriti, ali ima dosta koraka koje treba preduzeti - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji

  • 6

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je veoma važno da se pregovori EU i Srbije otvore, ali da u tom pravcu ima još dosta toga da se uradi, istakavši da razume i premijera Srbije Ivicu Dačića i Vladu - koji očekuju da Srbija dobije datum u junu.

Dežer je, komentarišući reakciju premijera Dačića da Srbiju ne interesuje nikakvo zeleno svetlo već dobijanje datuma, rekao da razume da premijer i cela vlada očekuju da se donese odluka o datumu.

- Ovo je ono što su direktno Ketrin Ešton i Evropska komisija predložili, tako da se nadam da ćemo pregovore otvoriti. I onda će dalje stvari slediti i to će biti odlučeno kada se svi okupimo za jednim stolom. Međutim, ima dosta koraka koje treba preduzeti - rekao je Dežer.

Kada se sve što je neophodno uradi, kako je dodao, Srbija će dobiti zeleno svetlo. Dežer je precizirao i da bi Srbija dobila datum, mora još niz koraka da se uradi, a jedan od njih je da se formiraju pregovarački timovi.

Prema njegovim rečima, odluka o datumu o otvaranju pregovora pratiće preporuku Evropske komisije.

KOCIJANČIĆ: Dežer samo objašnjavao proceduru

Predstavnik Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je samo objašnjavao proceduru kada je rekao da će Savet EU u junu odlučivati da Srbiji da "zeleno svetlo" za pripremu pregovora, ali ne i datum, tvrdi Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

- Naš stav je jasan: u ovom trenutku se intenzivno radi na implementaciji Briselskog sporazuma, a odluku o pristupanju pregovorima donose zemlje članice - rekla je Kocijančić.

Ona je dodala da je pitanje implementacije "u apsolutnom fokusu", i najavila novu rundu tehničkog dijaloga Beograda i Prištine koja će sutra početi u Briselu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made In Serbia

    10. jun 2013 | 13:51

    Ja sam oduvek bio za ulazak u EU i pored svih poteskoca i ucena jer imamo pre svega poslovni interes. Ali brate, i meni ste se smucili vise sa tim vasim razmatranjima i uslovljavanjima. Imate li duse?!

  • zzz

    10. jun 2013 | 15:12

    Poslati EU u prijateljsku madjarsku i okrenuti se resavanju unutrasnjih problema. Stopirati svaku implementaciju sporazuma do daljnjeg. Lepo reci bagri iz EU zaobidjite nas.

  • Ivan

    10. jun 2013 | 18:42

    Kad ce vise reci, necemo, dosadili ste. Pohapsite bagragu koja unistava Srbiju. Mozemo mi i bez Eu i ulaganja, kad bi ljude pustili da rade i proizvode

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA