Stefanović: Referendum besmislen

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom smatra da referendum na severu Kosova neće ugroziti nastavak razgovora, ali će otežati poziciju Srbije na međunarodnom planu. Referendum kupovina dnevnopolitičkih poena, tvrdi ministar Bogdanović

  • 0

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da ishod referenduma na severu Kosova neće doneti nikakav rezultat, jer je sam referendum protivustavan i besmislen.

- Referendum neće ostaviti nikakav trag u istoriji, niti će imati ikakav rezultat. To je u neku ruku bio stranački ideološki referendum koji je poslao pogrešnu poruku da Srbi sa severa ne mogu da se dogovore ni sa svojom državom, a s druge strane doveo je državu u poziciju da objašnjava da njeni građani ne slušaju sopstvenu vladu - rekao je Stefanović.

To svakako otežava spoljnopolitičku poziciju Srbije, naveo je Stefanović, i dodao da uprkos tome referendum neće ugroziti nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

- Dijalog je jedini proces koji može da rešava probleme i on će sigurno biti nastavljen - ocenio je Stefanović.

Istovremeno, poslanici kosovske skupštine su usvojili rezoluciju kojom se referendum u četiri opštine na severu Kosova proglašava nezakonitim i nevažećim.

Skupština Kosova ocenjuje ovaj referendum kao gaženje ustavno pravnog poretka u Republici Kosovo, navedeno je u izjavi.

Bogdanović: Zloupotreba narodne volje

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da referendum nije bio potreban i da predstavlja zloupotrebu narodne volje od strane pojedinih političkih partija, kao i da će zbog nejedinstva biti nastavljeni pritisci na državu Srbiju.

- Referendum je pokazao ono što smo i očekivali, a to je da narod na Kosovu ne želi kosovske institucije, i ono što je najbitnije ovo je klasičan primer zloupotrebe narodne volje pojedinih političkih partija za dnevnopolitičke svrhe i kupovinu dnevnopolitičkih poena - ocenio je on.

Ministar Bogdanović je uveren da će se nastaviti dalji pritisci na državu Srbiju što se tiče Kosova i Metohije, kao i da je izvesno da će prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice koja podržava nezavisnost Kosova i Metohijie dodatno, zbog nejedinstva koje postoji između kosovskih Srba i Vlade Republike Srbije, iskoristiti vakuum i pokušati da još više utiče na situaciju u pokrajini.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA