Nikolić podelio 51 orden i smanjio troškove kabineta!

Godinu dana vladavine Tomislava Nikolića obeležilo domaćinsko poslovanje na Andrićevom vencu, dodeljivanje 51 ordena i 198 medalja, borba protiv korupcije i platforma za Kosovo, kažu njegovi saradnici

  • 0

Prošlo je godinu dana otkako je Tomislav Nikolić, tadašnji lider Srpske napredne stranke, pobedio lidera DS-a i Borisa Tadića na predsedničkim izborima i postao predsednik Srbije. Protekli period od godinu dana njegove vladavine obeležilo je niz ispunjenih izbornih obećanja, kao i domaćinsko poslovanje na Andrićevom vencu, gde se štedi i o svakom dinaru vodi računa, tvrde u Predsedništvu Srbije!

- U prvih godinu dana rada predsednika Srbije Tomislava Nikolića unpređena je pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici, zemlja je na pragu dobijanja datuma za početak pregovora, vodi se beskompromisna borba protiv korupcije, a administracija predsednika uštedela je više od 23 miliona dinara, saopšteno je na pres konferenciji povodom prve godišnjice predsedničkog mandata - kažu u Predsedništvu Srbije.

Savetnica predsednika za medije Stanislava Pak Stanković rekla je da je predsednik Nikolić već u prvoj godini mandata ispunio predizborna obećanja počev od podnošenja ostavke na funkciju predsednika SNS, pa do podrške borbi protiv korupcije, radu u skladu sa Ustavnim ovlašćenjima, privlačenja stranih investicija, rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Tomislav Nikolić je u prvih godinu dana mandata, kako navode u prezentaciji poslatoj novinarima sa Andrićevog venca, prešao 125.000,88 kilometara, sastao se sa šefovima država i vlada iz 45 zemalja i posetio 23 grada u 19 država, sa ključnim spoljnim ciljevima dobijanja datuma za priključenje EU, kao i unapređenja mira, stabilnosti i ekonomske stabilizacije u regionu.

- Spoljna politika Srbije više nije bazirana na stubovima, već na otvaranju i reaktivaciji prijateljstva sa celim svetom. Predsednik je u tom smislu unapredio i ekonomske odnose, predstavljajući u svim političkim razgovorima Srbiju kao zemlju koja je povoljna za investitore. U tom smislu su potpisane deklaracije i izjave o razumevanju sa Belorusijom, Azerbejdžanom, Rusijom i Ukrajinom - rekla je Pak.

DODELIO 51 ORDEN i 198 MEDALJA!

Nikolić je od početka mandata dodelio 51 orden i 198 medalja, uz objašnjenje da su odlikovani i predstavnici država EU i drugih delova sveta, odnosno "svi oni koji su se zalagali za Srbiju u zemlji i van nje".

- Do sada se Srbija nije na adekvatan način zahvalila onima u Srbiji i van nje koju su mnogo učinili za ovu zemlju. To je učinio predsednik Nikolić - kazala je ona.

U istom periodu, Nikolić je, kako je istaknuto na konferenciji, posebno razvijao saradnju sa građanima.

GRAĐANI NAJVIŠE TRAŽE OD NIKOLIĆA POSAO!

Služba za predstavke predsednika Srbije primila je na obradu više od 4.500 predstavki građana, od kojih se najveći deo - 27 odnosno 26 odsto - odnose na socijalnu zaštitu, molbe za materijalnu pomoć i penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno na pritužbe na rad državnih organa, molbe za zaposlenje, stambene probleme i privatizacije firmi.

Kada je reč o finansijama, u ukupnoj uštedi od 23 miliona dinara u periodu od juna do maja 2012 - 2013 godine na upotrebi telefona ušteđeno je 51,6 odsto, na službenim putovanjima 27,7 odsto, na stručnim uslugama 21, 4 odsto - u odnosu na isti period 2011 -2012 godine.

Administracija predsednika je u tom periodu potrošila 6,9 odsto više novca na bruto zarade između ostalog, kako je objašnjeno, zbog usklađivanja plata na republičkom nivou u dva navrata, kao i činjenice da su neke plate službenika bile niže od 27.000 dinara i da su ti koeficijenti povećani.

- Administracija namerava da sa štednjom nastavi i tokom celog mandata, a kada Srbije ekonomski stane na noge - i dalje ćemo štedeti - rekao je koordinator Službe za saradnju sa medijima Vuk Fatić.

POBEDA NIKOLIĆA OTVORILA VRATA BOLJE SRBIJE!

- Pobeda je otvorila vrata da Srbija najzad počne da se obračunava sa problemima akumuliranim 15 godina u svim oblastima, uključujcuhi borbu protiv korupcije, stabilizaciju ekonomskih prilika, uanpređenje odnosa sa svetom. Sve to radimo zbog građana, tek kada građanima bude dobro moći ćemo da kažemo da smo nešto uradili - rekao je Fatić na prezentovanju podataka o rezultatima rada koji je prvi put na takav način priređen u administraciji predsednika.

Na pitanje o odnosima Nikolića sa medijima, Fatić je rekao da se administracija predsednika zalaže za slobodu medija i da je potrebno da mediji kritikuju i "udare najače što mogu", kako bi se eventualne greške uvidele i ispravile.

- Mi za razliku od nekih drugih zaista verujemo da mediji treba da budu slobodni i drago nam je da je više međunarodnih organizacija ove godine okarakterisalo Srbiju kao jedinu zemlju bivše SFRJ u kojoj postoji sloboda medija. Nama su potrebni slobodni mediji i potrebno je da budu kritični prema nama, jer ako nisu, kao što tokom mandata prethodne administracije, neće biti nikakvog korektivnog faktora - kazao je on.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA