Vučić: Zar nismo učinili dovoljno?

- Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv korupcije i radimo na reformama kako bismo popravili ekonomsku situaciju u zemlji - rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

  • 17

Vicepremijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ako sve što je Srbija učinila nije dovoljno za datum, onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako.

Potpredsednik Vlade Srbije je u intervjuu agenciji Ansa, uoči posete Rimu, podsetio na važnu ulogu koju je Italija, a posebno bivši šef diplomatije Franko Fratini, imala u ukidanju viza za građane Srbije, kao i u dobijanju statusa zemlje kandidata.

- Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv korupcije i radimo na reformama kako bismo popravili ekonomsku situaciju u zemlji. Ako sve to nije dovoljno da dobijemo datum, u redu, ali onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako - rekao je Vučić.

On je rekao da će glavne teme njegove sutrašnje posete Rimu biti dalje jačanje inače odličnih ekonomskih odnosa Italije i Srbije, podrška procesu evropskih integracija Srbije i jačanje saradnje u oblasti odbrane.

- Srbija i Italija imaju odlične odnose, ali mi želimo da ih dodatno unapredimo. Sve su brojnije italijanske investicije (u Srbiji), ali želimo da ih bude još više - rekao je Vučić.

Vučić će tokom jednodnevne posete Rimu sutra razgovarati sa italijanskim premijerom Enrikom Letom i ministrom odbrane Mariom Maurom.

- Zatražiću od premijera Enrika Lete da pomogne Srbiji u evropskoj integraciji. Očekujemo da krajem juna na samitu EU dobijemo datum početka pristupnih pregovora -  rekao je Vučić, ukazujući da je to pitanje direktno povezano sa ekonomskom saradnjom.

On je kazao da bi dobijanjem datuma za početak pregovora s EU "moglo da se investitorima pokaže da je Srbija na dobrom putu ka Uniji i da neće biti povratka unazad".

- Zahvaljujući Fijatu, ali i brojnim drugim, malim i velikim italijanskim preduzećima - poput Benetona, Kalcedonije, uskoro i Geoksa - Srbija izvozi u Italiju više nego u Nemačku - rekao je Vučić koji će se sutra u Rimu sastati i sa grupom italijanskih preduzetnika.

Vučić je kazao da se očekuje da će znatan broj italijanskih firmi, koje sada rade u drugim zemljama, doći i u Srbiju, jer ona garantuje "veoma stabilne i povoljne uslove poslovanja, počevši od olakšanih birokratskih procedura do skraćenog roka za dobijanje dozvola".

Još jedna važna tema razgovora u Rimu biće saradnja dve zemlje u oblasti vojske i odbrane.

- Mi želimo da ojačamo tu saradnju. Imamo odlične odnose kako na bilateralnom planu, tako i u okviru programa NATO Partnerstvo za mir - kazao je Vučić agenciji Ansa.

(Telegraf.rs / Izvor: B92 / Ansa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kristina

    11. jun 2013 | 20:55

    prodali ste kosovo,sto se korupcije tice uhapsili ste samo miskovica i nikog vise,a sto se ekonomije tice to je tek katastrofa jer narod svaki dan zivi sve teze i teze.svi ste isti u ovoj zemlji nema za koga da se glasa.

  • insajder

    11. jun 2013 | 20:49

    Jeste, nemojte vise ko boga vas molim !!!

  • srbin

    11. jun 2013 | 19:52

    Ma sta 2 ocena 1-

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA