SVEDOCI: Karadžić nije znao za ubistva

Kako su naveli svedoci odbrane, Radovan Karadžić nije imao kontrolu nad vojskom i nije imao saznanja o ubijanju muslimana iz Srebrenice

  • 5

Svedoci odbrane, Dušan Kovačević i Gordan Milinić, rekli su u Hagu da Radovan Karadžić u julu 1995. nije imao saznanja o ubijanju muslimana iz Srebrenice.

Kovačević i Milinić posvedočili su i da je Karadžić, u to vreme, bio u sukobu sa komandantom VRS Ratkom Mladićem, sugerišući da, iako je bio vrhovni komandant, on nije imao kontrolu nad vojskom.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67) optužen je, između ostalog, za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima, pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela tu zaštićenu zonu UN u istočnoj Bosni.

Svedok Kovačević, koji je 1993. bio ministar odbrane RS, izjavio je da mu "nije poznato da je Karadžić ikada razgovarao s nekim o Srebrenici".

- O tome nisam čuo nijednu jedinu reč od njega, bilo kakve podatke o žrtvama u Srebrenici - naveo je on.

Svedok Milinić, koji je 1994-1995. bio Karadžićev savetnik za bezbednost, izjavio je Karadžić "nije kontrolisao VRS", tvrdeći da su generali otvoreno govorili da "Karadžić nije njihov vrhovni komandant".

- Civilna vlast nije kontrolisala vojne strukture - rekao je Milinić, podsećajući da je Karadžić "tri puta pokušao da smeni (komandanta VRS) generala Ratka Mladića", ali da to "nije mogao zato što je Glavni štab VRS imao silu i oružje".

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Weber S

    12. jun 2013 | 05:57

    Nije znao ni za Bijeljinu, Zvornik, Bratunac, Vlasenicu, Visegrad, Focu, Kozarac.... Verovatno nije pratio vesti u toku rata.

  • ssss

    12. jun 2013 | 08:31

    @weber. Zato je znao za 5000 nestalih u sarajevu, za

  • willi

    12. jun 2013 | 06:38

    Nije nas Radovan kriv nista on je veliki covjek i patrijota i stvoritelj nase Drzavu!svaka Cast Raso!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA