LEH VALENSA: Jugoslavija bila veštačka tvorevina

- Krvavi bratoubilački rat koji se dogodio posle Titove smrti pokazao je da je ta zemlja ipak bila jedna veštačka tvorevina, koju je na okupu držala samo autoritarna vlast - smatra istaknuti poljski političar i dobitnik Nobelove nagrade

  • 14

Poljski političar, državnik, lider nezavisnog sindikata "Solidarnost" i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa govorio je za novo izdanje "Nedeljnika" o ratovima na Balkanu, lošem imidžu Srbije u svetu, jačanju neonacista i otkriva da nikad nije slušao Džonija Štulića kako peva "Poljska u mom srcu".

Jugoslovenski socijalizam bio je mnogo manje represivan nego onaj u drugim zemljama Istočnog bloka. Pre svega zbog Josipa Broza Tita, koji je pokazivao da nema nameru da se povinuje Staljinu i njegovim naslednicima. To je iziskivalo velike napore, ali je Jugoslaviji donelo ugled i poštovanje u čitavom svetu. Ali, krvavi bratoubilački rat koji se dogodio posle njegove smrti pokazao je da je ta zemlja ipak bila jedna veštačka tvorevina, koju je na okupu držala samo autoritarna vlast - smatra Valensa, jedan od simbola mirnog otpora komunizmu u Varšavskom paktu.

Na konstataciju da u Srbiji postoji fenomen "jugonostalgije", odnosno često potenciranje da je komunistička prošlost bila bolja jer su "ljudi živeli lepše", Valensa kaže:

- Uvek imajte na umu da i dalje živimo u doba tranzicije. A ta su vremena teška za sve one koji ne uspeju da se izbore s promenama. Ali, kod nas je malo drugačije. Slobodna i demokratska Poljska, uz sav napredak koji se dogodio u poslednjih 30 godina, ne ostavlja mnogo prostora onima koji bi žudeli za davno prošlim vremenima.

Prema njegovim rečima porast popularnosti neonacizma u Srbiji, Poljskoj, Rusiji i još nekim državama uzrokovana je, sa jedne strane visokom stopom nezaposlenosti, a sa druge nedostatkom obrazovanja.

- I u Poljskoj je sve više ekstremističkih pokreta, a u njihovom članstvu najviše je mladih. To jeste stvar za analizu. Meni se čini da je, sem ogromne nezaposlenosti među mladima - koja je veliki problem u Evropi - krivac i loše obrazovanje, posebno edukacija o uzrocima jačanja nacionalizma u 20. veku - kaže Valensa.

Kada je o članstvu Srbije u Evropskoj uniji reč, Valensa smatra da će proširenje EU biti završeno "onda kad u njoj budu sve države na kontinentu".

Inače, Valensa u Poljskoj vodi Institut, čiji je jedan od zadataka da "promoviše pozitivan imidž Poljske i Poljaka u inostranstvu". Kada je o negativnom imidžu koji Srbija ima u inostranstvu, Valensa ističe:

- Percepcija jedne države ili naroda u inostranstvu uvek sobom nosi rizik od nepravednog i pogrešnog utiska. To je posebno loše, kao u slučaju Srbije, kad se generalizuje čitav narod. Ono što moj Institut o ja radimo jeste da predstavljamosopstvenu istoriju i sva dostignuća, uz sve poteškoće, prepreke i ograničenja koja su uticala na našu prošlost.

Na pitanje o odnosu nekadašnje Jugoslavije i Poljske, ilustrovanom i pesmom Azre "Poljska u mom srcu" iz 1981. godine, Valensa kaže da su "sve države koje su žudele za slobodom tada gledale u Poljsku s velikom nadom".

- Toga sam i tada bio svestan, i maštao sam da se naša pobeda vrlo brzo proširi i na ostale zemlje Istočnog bloka. To se, srećom, i dogodilo. Sada se nadam da će Srbi i Poljaci ponovo biti bliski u evropskoj zajednici naroda - rekao je Valensa.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    12. jun 2013 | 18:54

    Poljska je pa kao prirodna tvorevina. Ima razloga zasto svakih 50-ak god. ili Rus ili Nemac dodje da im nalupa šamare

  • Vlada

    12. jun 2013 | 19:35

    A EU nije vestacka tvorevina jel? Bili smo preteca ekonomija pa ste brze bolje odlucili da nas unistite...Nemci su u Titovo vreme letovali u Crnoj Gori, dobro se secam, njih cetvoro dele jedno parce lubenice, dok Srbi gospodski jedemo jednu celu...Oni veceraju pastetu na plazi, mi rostilj u restoranu..toliko od mene

  • Bojan

    12. jun 2013 | 18:53

    Da ali je bilo 20 x bolje živeti u njoj nego kod vas ukupno od 1943-2013! Za cepanje države su najviše krivi oni koji nam sada pomažu i nude kredite..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA