SAZNAJEMO: Priština će zbog sporazuma morati da menja čak 70 zakona

Tokom pregovora o implementaciji sporazuma, albanska strana je, tvrde izvori iz Brisela, pristala da promeni nekoliko desetina propisa, kako bi sporazum bio sprovodiv

  • 10

Implementacija briselskog sporazuma podrazumeva određene "žrtve" s obe strane, ali ono što se malo zna je koji su uslovi na koje se Priština obavezala. Naime, kosovski premijer Hašim Tači je naveo da je tokom pregpovora u Briselu o implementaciji, albanska strana "pristala da uskladi svega nekoliko zakona" kako bi sporazum bio sprovodiv.

Međutim, reč je o, kako Telegraf saznaje iz dobro obaveštenih briselskih izvora, mnogo više od "nekoliko" zakona koje će Priština "doterati". Iz osam oblasti, na spisku zakona koji će morati da se menjaju nalazi se čak 70!

Među propisima o lokalnoj samoupravi biće potrebno izmeniti pet zakona i to o finansiranju lokalnih vlasti, o davanju na korišćenje i razmeni nepokretne imovine, administrativnim granicama opština i civilnoj službi Kosova.

Iz oblasti zdravstva Priština će morati da menja čak 15 zakona, i isto toliko vezanih za obrazovanje. Kada je reč o ekonomskom razvoju pred prištinskim parlamentom moraće da se nađe osam zakona koje valja menjati, među kojima je i Zakon o kosovskoj Agenciji za privatizaciju. Na spisku su i tri zakona o lokalnom i ruralnom planiranju.

Ono o čemu se posebno "slabo priča" u Prištini je izmena četiri zakona o policiji, među kojima je i Zakon o kontroli i nadzoru državne granice. Potom, sledi spisak od čak 17 zakona iz "osetljive oblasti" pravosuđa, uključujući i Zakon o državljanstvu Kosova.

Na dnu spiska nalaze se i tri zakona o izborima, i to: Zakon o opštim izborima, Zakon o lokalnim izborima i Akta Centralne izborne komisije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    13. jun 2013 | 00:26

    Престаните са пропагандом. Могу да измене апсолутно све законе, али то не мења суштину да их Србија признаје као државу која спроводи законе ма шта писало у њима!

  • 007

    13. jun 2013 | 01:17

    NA PLANINI NA JELICI SASTALI SE SVI CETNICI

  • русија

    13. jun 2013 | 00:30

    пацови

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA