NIKOLIĆ: Srbija je sve ispunila, očekujemo datum

- Srbiji je i na samitu zemalja Centralne Evrope ukazano poštovanje i poverenje, ali neka to iskažu kad budu donosili odluku da li mi počinjemo pregovore ili ne - izjavio je predsednik Srbije

  • 4

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija učinila sve što je potrebno i da očekuje da EU 28. juna odluči da otvori pregovore o članstvu.

Nikolić je naglasio da je Srbiji i danas, na samitu zemalja Centralne Evrope, ukazano veliko poverenje i iskazano poštovanje prema onome što radi, ali je istakao da to nije dovoljno i da poverenje i poštovanje treba ukazati 28. juna.

- Meni to nije dovoljno, to poštovanje i poverenje neka iskažu krajem ovog meseca kad budu donosili odluku da li mi počinjemo pregovore ili ne - rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da je šefovima evropskih država u Bratislavi ukazao da bi eventualna negativna odluka jako loše uticala na odnos građana Srbije prema EU i da ona ne može da bude "pravdana" najavama da će "uskoro" biti doneta.

Prema njegovim rečima, Srbija je načinila teške i hrabre korake u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i ispunila sve što je bilo potrebno.

U tom kontekstu on je ukazao i da se prvi put na jednom međunarodnom skupu predsednica Kosova Atifete Jahajaga zajedno sa predsednikom Srbije.

Predsednik Srbije je naveo i da EU nema bez Srbije.

- Pojedine države članice EU se ponašaju kao brodolomnici koji su se dokopali čamca, a onda ne obaziru se na one koji još još plivaju po moru i za koje bi čamac predstavljao spas - primetio je Nikolić, govoreći o nekim članicama EU koje govore o tome da treba zastati sa proširenjem.

Nikolić je rekao da Srbija nije član EU, ali da snosi posledice ekonomske krize koja je zahvatila EU zbog ponašanja njenih članica.

- Mi dođemo kao kolateralna šteta, nema nam investitora, imamo loše kreditne rejtinge, sve zato što su pojedine članice EU jedna drugu lagale, podnosile fiktivne torškove, završne račune, obezbeđivale mnogo veća socijalna davanja svojim građanima nego što je sticano radom. Mi živimo od svog rada, zato teško živimo i zato očekujemo da programima, investicijama EU pomogne onome ko je u njenom okruženju da bolje živi - zaključio je Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorran

    13. jun 2013 | 18:20

    ja nevidim svrhu ulaska srbije u eu grcka,bugarska,rumunija,spanija,portugalija svima njima procveta od kad su u eu pa i nama ce

  • ДАШОНИ

    13. jun 2013 | 16:03

    ПОЛАКО БРЕ" С' ТИ ДАТУМИ' ТОМО, ЕВРОПА КАЖЕ Е' НЕЋЕ ДА МОЖЕ'

  • русија

    13. jun 2013 | 19:26

    фуј

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA