Tači tražio novu rezoluciju o KiM

- Očekujemo da Srbija ispuni dogovoreno i da ubedi Srbe na severu Kosova da prihvate sporazum. Obe države morale su da naprave kompromise, koji su u suštini u najboljem interesu svih građana Kosova - rekao je Tači na sednici SB UN u Njujorku

  • 4

Kosovski premijer Hašim Tači zatražio je na sednici Saveta bezbednosti UN usvajanje nove rezolucije o Kosovu i okončanje mandata UNMIK.

Takođe, Tači je rekao da će posle razmene oficira za vezu Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskom nivou.

Obraćajući se SB UN on je rekao da su kosovske institucije odlučne da sprovedu briselski sporazum i da očekuju da i Beograd ispuni dogovoreno.

- Očekujemo da Srbija ispuni dogovoreno i da ubedi Srbe na severu Kosova da prihvate sporazum. Obe države morale su da naprave kompromise, koji su u suštini u najboljem interesu svih građana Kosova - rekao je Tači na sednici SB UN u Njujorku.

Prema rečima kosovskog premijera, taj sporazum potpisale su dve nezavisne države, a njime se stvara ambijent saradnje i omogućava puno priznanje Kosova.

- On je u skladu sa Ustavom Kosova i stvara ambijent za normalizaciju stanja na severu Kosova, a jedan od koraka će biti i lokalni izbori u oktobru ove godine - dodao je kosovski premijer.

Osvrnuvši se na bezbednosnu situaciju na Kosovu, Tači je rekao da u periodu kojim se bavi izveštaj generalnog sekretara UN "nije bilo nijednog incidenta protiv srpskog nasleđa".

- Kosovo je na pravom putu da ove godine potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Građani Kosova žele uspešnu zemlju koja će se pridružiti međunarodnoj zajednici i žele da ostave prošlost između sebe - zaključio je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Srbija čvrsto rešena da okonča prošlost "koju ne može da izmeni", ali da može da utiče na budućnost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    14. jun 2013 | 18:24

    пацов

  • Galipali

    14. jun 2013 | 20:57

    Al ce gadno biti dok te ameri budu bacali ribama ko i onog arabskog teroristu, kad ste se vi drzali dogovora i da ste dosli u nezavisnu drzavu koja nije i nikad nece biti albanska! Samo si doprineo kad svet od vas gamad digne ruke da nema prava ni jedan albanac vise zivjet na srbskoj zemlji.

  • dalibor

    14. jun 2013 | 18:19

    Dacic veci albanac od Tachija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA