Nikolić: Vreme je da Hrvatska i Srbija reše sva otvorena pitanja!

- Evroentuzijazam u Hrvatskoj danas sigurno nije tako snažan kao pre 10 godina, ali i nema više iluzija da će ulaskom u EU sve odjednom krenuti nabolje - rekao je predsednik

  • 0

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić i istakao da dve zemlje što pre treba da reše sva otvorena pitanja i otpočnu saradnju u oblasti privrede.

- Naši odnosi su opterećeni prošlošću, ali to ne znači da ne treba kroz saradnju da gradimo bolju budućnost - podvukao je predsednik Srbije.

- Evroentuzijazam u Hrvatskoj danas sigurno nije tako snažan kao pre 10 godina, ali i nema više iluzija da će ulaskom u Evropsku uniju sve odjednom krenuti nabolje - rekao je predsednik Nikolić.

Što se tiče dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora, Srbija je ispunila sve uslove koji su pred nju postavljeni i nema razloga da bude dva koraka na tom putu iza Hrvatske.

- Evropa neće čekati dok se mi svađamo - rekao je predsednik Srbije, i dodao da postoje brojne mogućnosti saradnje, naročito u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike.

- Na nama je da omogućimo da naši narodi bolje žive - zaključio je predsednik Nikolić i pri tome zatražio da Hrvatska što pre reši pitanje imovine i da se Srbima u Hrvatskoj obezbede sva Ustavom zagarantovana prava.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je rekla da će se Hrvatska na zasedanju Evropskog Saveta 28. juna u Briselu založiti da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora.

Za građane je veoma je važna poruka iz Brisela, ona mora da bude ohrabrujuća i pored visokih zahteva, podvukla je ministarka Pusić.

Što se tiče ekonomske saradnje ministarka spoljnih poslova je istakla da nas geografija određuje i da smo upućeni jedni na druge.

- Hrvatskoj nije u interesu da radi protiv suseda - rekla je Pusić. Ona je dodala da je privredna saradnja dve zemlje veoma važna kako bi se moglo konkurentno istupati na trećim tržištima.

Što se tiče političkog dijaloga, Hrvatska je otvorena za saradnju i rešavanje svih otvorenih pitanja, istakla je Vesna Pusić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA