Sve više država Evropske unije podržava Srbiju

U sedište EU stižu zvanične poruke iz zemalja članica da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pristupnih pregovora u oktobru

  • 6

U sedište Evropske unije svakodnevno stižu zvanične poruke iz zemalja članica da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pristupnih pregovora u oktobru , saznaju "Novosti".

Kako kažu izvori u Briselu, do sada je već deset zemalja i formalno potpisalo zahtev da naša država u petak dobije datum.

To su: Švedska, Češka, Austrija, Estonija, Finska, Danska, Poljska, Slovačka, Mađarska i Portugalija.

Kako nam je rečeno, i Italija i Španija nedvosmisleno su saopštile da je Srbija apsolutno zaslužila da započne pregovore u oktobru, pa se očekuje i da ove dve zemlje potpisima formalno ojačaju te pozicije pred Samit EU.

Usmene podrške srpskom datumu dalo je još država preko izjava svojih zvaničnika i nije isključeno da broj potpisanih zahteva naraste do Vidovdana.

Ipak, da bi Srbija započela pregovore u oktobru, neophodno je da iza te odluke stane i Nemačka, koja još ne pokazuje vidljive znake popuštanja.

U Bundestagu očekuju još opipljivih dokaza da se briselski sporazum sa Prištinom primenjuje na terenu. Još nije isključeno da berlinski Bundestag odloži odluku o datumu za Samit EU u decembru. U tom slučaju bi pregovori sa Srbijom mogli da počnu tek u januaru iduće godine.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    22. jun 2013 | 23:08

    Ne kapiram! Bombardovali nas! Napravili nam nesagledive posledice! Umiremo od raka i leukemije a idemo u EU! Ta veštačka zajednica evropskih država propada ekonomski i kulturno, više se nezna koja nacija u kojoj državi žive!! Rumuni u italiji i spaniji, bugari u spaniji, turci u nemackoj, poljaci i česi i slovaci u belgiji, portugalci u luxemburgu! Ma ludilo jedno! Svi mrze jedni druge zbog spuštanja cene rada i radnika a kao glume velike demokrate i nemaju kao nista protiv! Haos! I sta dobijamo sa EU? Radna mesta? Posao? Sigurnost? Ljudi izgubicemo ono malo ponosa sto nam ostalo a dobicemo jos vecu jad i bedu!

  • Mr. Gold

    23. jun 2013 | 01:19

    Nemci nas u dubini duse mrze koliko god izigravali objektivnost, ovo sad nije vise stvar ispunjavanja uslova, vec je na nacionalnoj osnovi...

  • стрептомицин

    23. jun 2013 | 01:14

    Баш нас брига што нас остали подржавају када наши традиционални немачки непријатељи остају принципијелни, и на томе им хвала!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA