DAČIĆ: Sigurno dobijamo datum, ali ne znamo kad

Srbija insistira da datum početka pregovora s Unijom bude oktobar, sa čime se slaže većina zemalja EU, zvanični stav je da to bude najkasnije do decembra, a samo nemački Bundestag smatra da to ne može biti pre januara

  • 23

Put Srbije u EU je logičan izbor jer je to najbolja opcija za našu zemlju, rekao je danas premijer Ivica Dačić, naglašavajući da dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji nije sporno, već je samo pitanje kada će biti taj rok.

- Mi smo tu gde nas je Bog postavio - rekao je Dačić, i zapitao sve kritičare nastojanja Vlade da Srbija što pre dobije datum i nakon toga nastavi pripreme za priključenje EU da kažu koja je to realna alternativa takvom usmerenju.

Dačić je rekao da je prilikom ranijeg susreta pitao ruskog predsednika Vladimira Putina može li Srbija da uđe u Evroazijsku uniju i na to pitanje dobio negativan odgovor.

On je za Nacionalni dnevnik TV Pink kazao da Srbija insistira da datum početka pregovora s Unijom bude oktobar, sa čime se slaže većina zemalja EU, zvanični stav EU je, kako kaže, da to bude najkasnije do decembra, a samo nemački Bundestag smatra da to ne može biti pre januara.

Dačić je podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton jasno stavila do znanja da datum neće biti problem, dodajući da je Srbija do sada uradila sve, na šta se obavezala i istakao da će EU izgubiti kredibilitet, ukoliko datum, koji je obećala, izostane.

On je rekao da je dobijanje datuma u interesu mirovnog procesa na Balkanu, dodajući da su kao sporna pitanja u pregovorima s Prištinom, ostali još amnestija, telekomunikacije i energetika.

Dačić je rekao, da posle 28. juna, predstoji druga vrsta pregovora sa EU, u koje će morati da bude uključeno mnogo ljudi, jer je reč pre svega o usklađivanju našeg zakonodavstva sa evropskim, u oblasti ekonomije, saobraćaja, ekologije...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA