Berlin u utorak odlučuje o datumu?

Odluka o početku pregovora EU sa Srbijom znaće se i pre vidovdanskog susreta evropskih lidera. Ključni stav o Srbiji priprema Evropski odbor nemačkog parlamenta

  • 4

Hoće li Srbija započeti pregovore sa Evropskom unijom u oktobru ili će ceo proces biti pomeren za početak iduće godine moglo bi da bude poznato već u utorak, pišu "Novosti".

Evropski odbor nemačkog parlamenta trebalo bi da se sastane u utorak posle podne, kako bi skrojio tekst odluke i nacrt za glasanje u Bundestagu u četvrtak. Taj njihov stav presudno će uticati i na konačnu poziciju evropskih lidera na samitu u petak.

- Niko u ovom trenutku još ne može da prejudicira kakva će biti odluka našeg odbora - rečeno je "Novostima" u službi za odnose sa javnošću šefa odbora nemačkog parlamenta Gintera Krihbauma.

Istovremeno, u Luksemburgu će u utorak stav o Srbiji zvanično zauzeti i šefovi diplomatija EU, koji će na Savetu za opšte poslove pripremati nacrt zaključaka liderima za predstojeći samit u četvrtak i petak u Briselu.

Prema tim informacijama, oni će, gotovo je izvesno, zaključiti da bi trebalo da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom.

Ministri će o Srbiji raspravu započeti već u ponedeljak, na Savetu za spoljne poslove. Predviđeno je da se u utorak do podne usvoje zaključci, koji bi trebalo da se potvrde tri dana kasnije na briselskom samitu.

- Očekujemo da mnogo toga bude odlučeno već na ministarskom sastanku u utorak - preneli su nam dobro obavešteni izvori iz Evropskog saveta.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    24. jun 2013 | 00:08

    Odluka o datumu,samo nam je datum bitan ostalo je sve u redu.Dokle zamazivanje ociju i skretanje sa pravih zivotnih tema,datum,testovi za maturu,alfatoksin itd.Pa i ako dobijemo datum sta ce se promeniti ? Hrvati su posle dobijanja datuma cekali 10 godina ,mi mozemo ocekivati samo vise,Ko ziv ko mrtav ,unija se do tada nece raspasti,nisam siguran...

  • русија

    24. jun 2013 | 03:30

    датум апокалипсе

  • стрептомицин

    24. jun 2013 | 10:21

    Молимо Бундестаг и фирерку да остану принципијелни!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA