Na Vidovdan odluka, početak pregovora na Srpsku novu!

Visoki diplomatski izvor iz uticajne zemlje članice rekao je da će u zaključcima koje će Savet doneti na "vidovdanskom samitu", u petak u Briselu, biti saopšteno da Srbija počinje pregovore u januaru

  • 1

Savet Evropske unije odrediće u petak 28. juna Srbiji konkretan datum za početak pregovora o pristupanju, saznaje Tanjug u Briselu.

Pregovori će početi, najverovatnije, 14. januara, prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru.

Visoki diplomatski izvor iz uticajne zemlje članice rekao je da će u zaključcima koje će Savet doneti na "vidovdanskom samitu", u petak u Briselu, biti saopšteno da Srbija počne pregovore u januaru, pod uslovom da dotle bude implementirano sve što stoji u Briselskom sporazumu.

Diplomata je naglasio da ova odluka još nije formalna, jer će ambasadori zemalja članica tek večeras o tome formalno raspravljati, ali je u neformalnim razgovorima praktično rešeno da pregovori počnu u januaru.

Isti datum biće određen i za početak pregovora sa Kosovom o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju, otkriva ovaj izvor.

Diplomata je naglasio da će Evropska komisija u decembru podneti Savetu još jedan izveštaj o napretku u sprovođenju prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a dotle će već biti obavljene priremne radnje, kao što su izrada pregovaračkih platformi i skrininzi.

- To znači da će Srbija u januaru već otvoriti prvo poglavlje - rekao je taj diplomata.

Tanjug saznaje da je prelomni događaj da se steknu uslovi da Savet EU ne odloži odluku o datumu bila radna večera kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, 20. juna, sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Ešton je saopštila da je na toj večeri postignut "značajan napredak" u procesu normalizacije, a iste reči je upotrebila u pismu koje jezajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom poslala šefovima država i vlada EU.

U tom pismu, u koje je Tanjug imao uvid, zemlje članice se pozivaju da o početku pregovora sa Srbijom donesu "jasnu pozitivnu odluku".

Ovo pismo je, kako Tanjug saznaje u briselskim diplomatskim krugovima, odnelo prevagu u debati među članicama koja se već nedeljama intenzivno vodila iza kulisa. Dok se većina članica zalagala da se Srbiji dodeli datum, neke zemlje, predvođene Nemačkom, su se zalagale za mnogo oprezniji pristup, tražeći da se odluka odloži ili da se u njoj bar ne pominje konkretan dan početka pregovora.

- Posle pisma je postalo mnogo teže pronaći argumente da se Srbiji ne dodeli datum - kaže Tanjugov izvor, dodajući da je klauzula o još jednom izveštaju o napretku bila ustupak Nemačkoj.

- Ukoliko se (Briselski) sporazum ne bude sprovodio, još bi postojala mogućnost da se pregovori odlože ili otkažu, i to je umirilo Nemce - rečeno je Tanjugu.

U međuvremenu je odmakla izrada nacrta zaključaka koje će ministri inostranih poslova EU usvojiti na sastanku u Luksemburgu u utorak, a potvrdiće ih šefovi država i vlada u petak.

Tanjug saznaje da je bilo više radnih verzija tog dokumenta, a da se datum pominjao samo u jednoj.

- Čekalo se samo da se vidi sadržaj pisma od Ešton i Filea da bi se donela odluka koja će verzija biti izabrana -  rečeno je u briselskim diplomatskim izvorima.

Upitan da li izbor baš 14. januara ima neku simboliku, diplomata je odgovorio odrečno:

- To je prosto prvi slobodan termin posle novogodišnjih praznika - rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sunčica

    26. jun 2013 | 17:45

    A jes' ih lepo videti ovako zajedno Tačija i Dačića Miloševićevog potrčka. :D :D :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA