KOSOVO: Dileme o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom

Šefovi poslaničkih grupa u parlamentu Kosova imaju različite stavove o tome da li ovaj sporazum nazvati međunarodnim. Do sada je glavna dilema bila da li uz sporazum treba usvojm trebiti i plan njegove primene, ali u ponedeljak se raspravlja o tome da li uopšte treba ratifikovati sporazum, s obzirom da Srbija to nije učinila

  • 1

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da u četvrtak, na redovnoj sednici Skupštine, razmotri Nacrt zakona za ratifikaciju prvog međunarodnog sporazuma koji reguliše normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i plan njegove primene.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, šefovi poslaničkih grupa imaju različite stavove o tome da li ovaj sporazum treba nazvati međunarodnim. Do sada je glavna dilema bila da li uz sporazum treba usvojiti i plan njegove primene, ali u ponedeljak se raspravlja o tome da li uopšte treba ratifikovati sporazum, s obzirom da Srbija to nije učinila.

Iz Demokratske partije Kosova navode da se sporazum treba ratifikovati.

- Zahtevamo da do ratifikacije dođe što pre zato što je to u našem interesu, ali, mi istovremeno poštujemo i volju drugih parlamentarnih grupa i važno je da se ovaj proces ne sme prekinuti - kaže šef parlamentarne grupe ove partije Adem Grabovci.

Ratifikacijom sporazuma, osim međunarodnih garancija, Kosovo će preuzeti i unutrašnje zakonske obaveze za njegovu primenu.

Međutim, sporazum je počeo da se primenjuje i bez ratifikacije, i to na osnovu odluka koje donose zajedničke radne grupe u Briselu.

Opozicioni lider, Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova, iako je pružio podršku ratifikaciji sporazuma, zatražio je od Vlade Kosova da ostane odlučna u njegovoj primeni, s obzirom da je, kako kaže, "srpska strana u nekoliko navrata pokušala da izbegne nekoliko aspekata iz sporazuma od 19. aprila".

- Sigurno je da postoje izazovi i pokušaji Beograda da putem primene izmeni karakter sporazuma. Ali, obaveza je vlade i ostalih komisija da se sporazum primeni na striktan način, pridržavajući se svake dogovorene tačke - rekao je on.

Poslanik Arsim Bajrami, jedan od najpoznatijih stručnjaka za ustavna pitanja, smatra da Kosovo treba da ratifikuje sporazum samo ukoliko isto to učini i Skupština Srbije.

- Sporazum će dobiti međunarodni karakter samo ukoliko ga potpišu dve suverene i nezavisne države. Videli smo da se ovaj proces ne odvija u Srbiji tako da tražimo od EU da izvrši pritisak nad Beogradom kako bi i oni ratifikovali sporazum - istakao je Bajrami.

U slučaju da do ratifikacije dođe, pokret Samoopredeljenje je najavio demonstracije protiv ovog sporazuma, koji smatra štetnim i u suprotnosti sa Ustavom i državnim interesima Kosova.

(Telegraf.rs / Izvor: Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA