Građani vide stranke kao najkorumpiranije

U izveštaju koji je objavio Transparensi internešenel, između ostalog se konstatuje da nijedna politička partija u Srbiji nikada nije kažnjena zbog kršenja pravila o političkom finansiranju kampanje

  • 6

Građani Srbije vide političke stranke kao najkorumpiranije od dvanaest ocenjivanih javnih institucija, prema Globalnom barometru korupcije za 2013. koji je juče objavio Transparensi internešenel.

Osim toga, Srbija je najslabije ocenjena kada je u pitanju pouzdanost finansijskih izveštaja političkih partija uz konstataciju da je krajnji izvor finansiranja za skoro polovinu prijavljenih rashoda tokom izbora u maju 2012. bio nepoznat.

Po zakonu sve ocenjivane državne nadzorne agencije imaju relativno dalekosežna ovlašćenja, ali u praksi ove agencije ne mogu vršiti efikasni nadzor nad političkim partijama zbog nedostatka resursa, navodi se u delu izveštaja "Kupovina uticaja: Novac i izbori na Balkanu".

Konstatuje se i da nijedna politička stranka u Srbiji nikada nije kažnjena zbog kršenja pravila o političkom finansiranju kampanje.

Komentarišući ove rezultate, Marko Blagojević iz Cesida konstatuje da podatak da građani partije smatraju najkorumpiranijima nije nov i da je tako otkad se meri percepcija korupcije.

- Kada se ljudima pomenu partije, diže im se kosa na glavi i u njih uopšte nemaju poverenja. Ali tako je svuda u svetu. Ipak, ono što je specifičnost za Srbiju jeste da se stranke u mnogo većoj meri povezuju s institucijama i da se nepoverenje koje građani imaju preslikava i na institucije - kaže Blagojević.

S tim u vezi je, konstatuje on, i činjenica da nema efikasnog nadzora nad partijskim finansijama - partije imaju mnogo veću moć nego institucije, pa i one koje bi trebalo da im kontroliišu finansije.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, osvrćući se na istraživanje konstatuje da postoji problem s primenom propisa, budući da ne postoje sankcije za partije čiji finansijski izveštaji nisu u skladu sa zakonom.

On za navodi da je problem i to što partije na daju potpune finansijske izveštaje, pa je tako došlo do toga da je kampanja finansirana iz kredita, ali da nema izveštaja o tome na koji će način sredstva biti vraćana.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA